Győzelemmel kezdte az olimpiai selejtezőt a jégkorong-válogatott

Győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi jégkorong-válogatott a nottinghami olimpiai selejtezőtornán. Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese a csütörtöki nyitómérkőzésen 4–1-re nyert az észt csapat ellen.

(Fotó: MJSZ)


Olimpiai selejtezőtorna, 1. forduló:
Magyarország–Észtország 4–1 (1–0, 2–1, 1–0)
gól: Hári (10., 27., 32.), Csányi (57.), illetve Lodeikin (30.)

Az örökmérleg enyhe magyar fölényt mutatott az összecsapás előtt: az eddigi hét egymás elleni találkozóból három zárult magyar sikerrel, két döntetlen és két észt győzelem mellett. Az elmúlt évtizedben egyszer mérkőztek meg a felek, 2016 februárjában - ugyancsak olimpiai selejtezőtornán - Budapesten a házigazda diadalmaskodott 7-1-re.

Ezúttal a tízezer fő befogadására alkalmas Motorpoint Arenában 861 néző foglalt helyet, közte a maroknyi magyar nézővel. Az ő buzdításuk mellett mezőnyben az első perctől uralta a játékot Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese, amely a nyitó harmad felénél Hári János közeli találatával első igazán veszélyes lehetőségéből vezetést szerzett.

A rendkívül sportszerű első húsz perc végén ítélték az első kiállítást a játékvezetők - Sofron István ült a büntetőpadra -, ám a második játékrészre átnyúló előnnyel nem tudtak élni a baltiak. Nem úgy saját fórjukkal a magyarok: létszámfölényben Hári ismét bevette a korábban a Dunaújvárosban és a Vasasban is szerepelt Villem-Henrik Koitmaa kapuját.

Röviddel ezután Kirill Lodeikin szépített, miután átkígyózott a magyar védőkön, ám Hári hamar visszaállította a kétgólos különbséget, ezúttal felállt védelem ellen volt eredményes.

A záró felvonásban Csányi Karol talált a lelkes védekezésben kissé kifáradó észtek kapujába, így a magyar csapat a papírformának megfelelően könnyedén szerezte meg a győzelmet.

A magyarok a pénteki szünnap után szombaton az idei vb-rivális román együttessel találkoznak, majd a vasárnapi záró találkozón a házigazda A csoportos britek ellen lépnek jégre. A négyes torna győztese jut a pekingi téli ötkarikás játékok utolsó kvalifikációs körébe.

Később:
Nagy-Britannia - Románia 20.30

A további program (magyar idő szerint):
szombat:

Magyarország-Románia 15.00
Nagy-Britannia - Észtország 19.00

vasárnap:
Észtország-Románia 15.00
Nagy-Britannia - Magyarország 19.00