Musorujsag
Élő Eredmények

A magyar hokisoknak nem kell ecsetelni, milyen rangadó vár rájuk Románia ellen

MTI
A magyar férfi jégkorong-válogatott válogatott és riválisa, a román együttes is jó hangulatú, remek találkozóra számít szombaton a nottinghami olimpiai selejtezőtornán.
Nagy Gergő parázs meccsre számít szombaton (Fotó: MJSZ)

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese a csütörtöki nyitónapon 4–1-re verte az észteket. A csapatkapitány Nagy Gergő a pénteki edzés után elmondta: az észtek elleni találkozó előtt nem volt módjuk edzeni a nagypályán, nem ismerték a jeget, új volt nekik a meleg hőmérséklet is. Ez a tréning azonban lehetőséget adott, hogy jobban megszokják a körülményeket, így egyre jobban és jobban tudjanak teljesíteni.

A túloldalon Julius Pénzes szövetségi kapitány – aki a Corona Brasov gárdáját is irányítja – az Erste Ligában is játszó csíkszeredai és brassói együttesre építette csapatát, amelyben 15 székely játékos szerepel.

„Nem kell ecsetelni, milyen rangadó vár ránk, ehhez mérten készülünk. A klubokban is rivalizálás van, minden csapat parázs meccseket játszik a Csíkszeredával, a Brassóval, vagy épp a Gyergyóval” – mondta az MTI-nek Nagy Gergő. Hozzátette: a honosított játékosok komoly játékerőt képviselnek a román együttesben, így nagyon jó ellenféllel fognak találkozni.

Majoross Gergely, a nemzeti csapat másodedzője elmondta: a csütörtökön megsérült Kóger Dániel orvosi javaslatra hagyta ki a pénteki edzést és pihen.

Az észt meccsel kapcsolatban hangsúlyozta: hatvan perc alatt négy gólhelyzetet hagytak az ellenfélnek, ami „egészen jó volt”, a román válogatott viszont ilyen szempontból veszélyesebb, mivel kevesebb helyen, kisebb hibák után is helyzeteket tud majd kialakítani.

Az a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebb könnyű helyzetük legyen, „kockázatmentesen kell játszanunk korongbirtoklás közben ahhoz, hogy ne tudják kamatoztatni a kiváló képességeiket támadásban” – fejtette ki.

Magyar jégkorong-válogatott (Fotó: MJSZ)

Az edzésen a magyar válogatott a csapatfotózás után öt az öt elleni szituációkat gyakorolt a semleges és a támadóharmadban, valamint az emberelőnyös és -hátrányos játékot. Erdély Csanád a szokásosnál hosszabb tréninget követően úgy fogalmazott, jól ismerik az ellenfelet, és szombaton további elemzésekkel hangolódnak a találkozóra.

Fodor Csanád, a Csíkszereda és a román válogatott csatára kiemelte: jó csapat ellen remek eredményt értek el azzal, hogy a nyitónapon a vártnál szorosabb meccsen kaptak ki 4–3-ra a házigazda britektől. A magyarok elleni találkozót presztízsmeccsnek nevezte, amelyen ugyancsak jó játékot szeretnének mutatni, és abban bíznak, hogy ezúttal még több szerencséjük lesz. „Érdekes érzés és jó élmény, nagyon várjuk, fantasztikus hangulatú összecsapás lesz” – mondta.

Elárulta: az előző, decemberi selejtezőkört még kötelező volt sikerrel venniük. „Nottinghambe pedig úgy érkeztünk, hogy megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Jó érzés itt lenni az olimpiai selejtezőn” – mondta. Hozzátette, most ízelítőt kapnak a ljubljanai világbajnokság előtt, ahol ugyancsak riválisai lesznek a magyar válogatottnak. Az itteni tapasztalatok segíthetik őket abban, hogy ott kiharcolják a bennmaradást a divízió 1/A-ban – tette hozzá.

Az egymás elleni örökmérleg a románoknak kedvez: az eddigi 66 találkozón 22 magyar siker és 5 döntetlen mellett 39 alkalommal távozott az ellenfél győztesen a jégről. Ebben az évezredben egy vereséget szenvedett el a magyar válogatott a román csapattól, amelytől a legutóbbi három meccsen gólt sem kapott (20–0).

A szombati összecsapás magyar idő szerint 15 órakor kezdődik a nottinghami Motorpoint Arenában.

További tartalmak