A koronavírus miatt elmarad a női jégkorong-világbajnokság

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szombati döntése értelmében a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztják a női jégkorong-világbajnokságot, amelyen - története során először - a magyar válogatott is szerepel.

Március végén rajtolt volna a torna a kanadai Halifaxben és Truróban, a magyar együttes az utóbbi helyszínen a csehekkel, a dánokkal, a japánokkal és a németekkel találkozott volna. A magyar szövetség (MJSZ) weboldalának beszámolója szerint várhatóan jövő tavasszal, változatlan mezőnnyel rendezik majd meg a vb-t.

Elmarad a világbajnokság a többi női divízióban is, és amint az MJSZ honlapja megemlíti: elképzelhető, hogy nem tartják meg azt az U16-os nemzetközi női tornát sem, amelynek áprilisban Magyarország adna otthont. A többi vb ügyében az IIHF később dönt majd.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára elárulta: a világbajnokságok megrendezése napok óta téma a magyar és a nemzetközi szövetségben egyaránt. Kolbenheyer Zsuzsanna, az IIHF elnökségének magyar tagja tájékoztatta az MJSZ-t a szombati rendkívüli ülésen, közegészségügyi szakértők javaslatára hozott döntésről.

„Nagyon sajnáljuk, hiszen nemcsak a lányok, hanem a komplett magyar jégkorong közösség nagy érdeklődéssel várta a történelmi A csoportos szereplést” – fejtette ki Sipos Levente. Hozzátette, jelenleg kérdéses még a magyar U18-as fiúk és a felnőtt férfi válogatott vb-szereplése. „Ugyanakkor fontosabb most a vírus megfékezése, az emberek egészsége, és az, hogy a korábbi rend helyreálljon. Reméljük, ez hamarosan megtörténik, és a két férfi csapatunk részt tud venni a világbajnokságon” – mondta a főtitkár.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Kilencvenegy országban és területen összesen 100 002 ember fertőződött meg, 3407-en haltak meg. Kanadában eddig 51 beteget regisztráltak.