A női hokisok olimpiai selejtezője és a férfiak vb-je is csúszik

Nem lesz egyszerű évük a női hokisoknak, hiszen áprilisban vb. augusztusban olimpiai selejtező vár rájuk.


A hét elején online elnökségi ülést tartott a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF). A testület magyar tagja, Dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, az M4 Sportnak beszámolt az ott hozott legfontosabb döntésekről.

Ami a leginkább ránk vonatkozik, hogy a pekingi női jégkorong olimpiai selejtező időpontját, hasonlóan a férfiakéhoz, 2021. augusztusára tolták. Ezen a tornán Magyarország válogatottja Norvégiával és a házigazda Csehországgal, és egy még nem ismert, a selejtezőből felkerülő ellenféllel küzd majd a pekingi részvételért.

"A férfi olimpiai selejtezőt már korábban egy évvel későbbre halasztották, a női időpontja azon függött, hány ország jelentkezik. Végül annyian jelentkeztek, hogy már augusztusban játszani kellett volna, de értelemszerűen ezt senki nem merte bevállalni. Hogy ne kelljen ilyen korán kezdeni, az egész eltolódott" - mondta a testület magyar tagja.

Úgy véli, a csapatoknak alaposan át kell majd gondolni a felkészülést, hogy az áprilisi világbajnokság után mikor kezdik el a felkészülést, hiszen máskor csak július közepén szoktak kezdődni a szárazföldi tréningek, most viszont augusztusra már csúcsformában kell lenni.

A másik fontos döntés az A csoportos jégkorong világbajnokság várható időpontjának, a szokásoshoz képest 2 héttel későbbi megrendezését vetíti előre.

Ennél fogva a ljubljana-i divízió I/A-s világbajnokságot is két héttel később rendezik majd meg a magyar válogatott részvételével. Ezt egyébként a házigazda Szlovénia és Ausztria is kérte hivatalosan az IIHF-től, mivel szinte biztos, hogy nem számolnak bajnokságaik szeptemberi elindulásával.