×

Játékvezetői műhiba miatt újra kell játszani a Vasas-FTC Erste Liga-mérkőzést

A Magyar Jégkorong Szövetség versenyirodája helyt adott a Ferencváros óvásának, így újra kell játszani a december 30-án rendezett Opten Vasas HC-FTC-Telekom Erste Liga-mérkőzést, mert a végeredményt befolyásoló játékvezetői műhiba történt az utolsó előtti percben.

FTC Jégkorong (Fotó: Facebook/FTC Jégkorong) FTC Jégkorong (Fotó: Facebook/FTC Jégkorong)
A liga szombati közleménye felidézte: a Vasas 3-2-es vezetésénél a ferencvárosi Mitch Versteeg a támadó kék vonalról rálőtte a korongot a kapura, amelybe azonban közvetlenül a kapu előterében csapattársa, Justin Hodgman a levegőben beleért, az oldalsó kapuvasra juttatva azt, majd a kapuvasról kipattanó korongot második szándékból a kapuba juttatta. Az alapvonali játékvezető ekkor gólt ítélt. A játékvezető videoelemzést rendelt el, és végül az FTC-Telekom által szerzett gólt érvénytelenítette, magas botra hivatkozva. Ugyanakkor a ferencvárosi játékos nem a magas bottal történő korongérintés közvetlen eredményeként szerezte a gólt, hanem második szándékból, a korong kapuvasról történő kipattanását követően, ami megkérdőjelezi a szabály alkalmazhatóságát. A versenyiroda álláspontja szerint ugyanis a szabálypont alkalmazhatósága kizárólag a korong kapuba jutását megelőző utolsó korongérintésre értelmezhető, azt megelőző korongérintések a videós gólbíró-rendszer igénybevételével nem vizsgálhatók.

A versenyiroda a szabályzatok és a videofelvételek megvizsgálása, valamint a klubok képviselőinek, a játékvezetői ellenőrnek és az úgynevezett referee in chief-nek a nyilatkozata alapján úgy döntött, hogy a játékvezetők olyan döntést hoztak, amelyet a szabályzatok szerint nem hozhattak volna, így játékvezetői műhiba valós.

A versenyiroda a mérkőzés újrajátszását rendeli el. A döntés ellen fellebbezni lehet. Az új időpontot a határozat jogerőre emelkedését követően a csapatokkal történő egyeztetés alapján a versenyiroda jelöli ki.

A december 30-i találkozón végül 4-2-es Vasas-siker született.