Musorujsag
Élő Eredmények

Bombaerős lehet a kanadai hokikeret a pekingi olimpiára

Bombaerős lehet a kanadai hokikeret a pekingi olimpiára

MTI
Az NHL azt kérte a résztvevő válogatottaktól, nevezzenek meg három játékost, akikre biztosan számítanak a pekingi olimpián. A kanadaiak már megtették, így akár Crosby, McDavid és Pietrangelo is ott lehet Pekingben.

Három sztár, Sidney Crosby, Connor McDavid és Alex Pietrangelo biztosan ott lesz a jövő februári pekingi téli olimpián szereplő kanadai jégkorong-válogatottban.

Az észak-amerikai profiliga (NHL) honlapjának beszámolója szerint Doug Armstrong, a csapat főigazgatója elmondta: a három játékos nevét már leadták a Kanadai Olimpiai Bizottságnak, amely az akkreditációt intézi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé.

Az NHL oldalán olvasható, hogy a résztvevő csapatokhoz azzal a kéréssel fordultak: nevezzenek meg három játékost, akikre biztosan számítanak a pekingi olimpián. Ennek először a kanadai válogatott tett eleget, és három csúcsjátékossal jelentkezett. Egy hónappal ezelőtt dőlt el, hogy az észak-amerikai profiliga legjobbjai ott lehetnek az olimpián, és csak a koronavírus-járvány esetleges újabb „berobbanása” miatt maradnának távol. Természetesen a most megnevezett három hokis helye nem százszázalékos, formahanyatlás vagy sérülés – esetleg eltiltás – miatt kimaradhatnak.

A 34 éves pittsburgh-i Crosby háromszoros Stanley Kupa-győztes (2009, 2016, 2017), világkupa-győztes (2016), világbajnok (2015), valamint kétszeres olimpiai bajnok (2010, 2014), a 2010-es vancouveri játékokon ő ütötte hosszabbításban az aranygólt az amerikaiak elleni fináléban. Az elmúlt másfél évtized legnagyobb sztárja, 1039 mérkőzésen 1325 pontot (486 gól, 839 gólpassz) gyűjtött.

A 24 éves edmontoni McDavid 2015 óta az NHL sztárja, háromszor volt pontkirály, 2016-ban világbajnok, 407 találkozón 574 pontot (195, 379) termelt. A csatár eddig még nem játszott olimpián.

A 31 esztendős vegasi Pietrangelo a világ egyik legjobb hátvédje, 2014-ben olimpiai bajnok, 2016-ban vk-győztes, míg a St. Louis Blues együttesével 2019-ben Stanley Kupa-győztes.

Borítókép: A kanadai Sidney Crosby a szocsi olilmpia győztes hokidöntője után - fotó: EPA/Larry W. Smith

További tartalmak