Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Nem mehetek el szó nélkül amellett, ami a döntőben zajlik” – a hokiszövetség elnöke szerint a Fradi és a Csíkszereda hergeli a szurkolókat

„Nem mehetek el szó nélkül amellett, ami a döntőben zajlik” – a hokiszövetség elnöke szerint a Fradi és a Csíkszereda hergeli a szurkolókat

m4sport.hu
Dr. Such György elmondta véleményét Salló Alpár sérülése és Nagy Gergő eltiltása kapcsán, valamint az eset nyomán az Erste Liga-döntőben kialakult feszült helyzetről is kifejtette véleményét.

Salló Alpár, az SC Csíkszereda jégkorongozója az Erste Liga döntőjének első mérkőzésén, múlt pénteken a ferencvárosi Nagy Gergővel történt ütközésben sérült meg súlyosan – Nagyot utólag három meccsre tiltották el.

Hétfőn az Erste Liga honlapján megjelent interjúban dr. Such György úgy fogalmazott, most jött el az a pillanat, hogy meg kell szólalnia: „az MJSZ elnökeként nem mehetek el szó nélkül amellett, ami zajlik. A döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat”.

Az elnök szerint Csíkszeredában notórius probléma a szurkolók magatartása, akik a mérkőzések előtt, alatt és után is vegzálják az ellenfél csapatának játékosait és munkatársait, de a klubvezetés álláspontját elfogadhatatlannak tartja.

„Ami ennél is elfogadhatatlanabb, hogy a klubvezetés ettől nem határolódik el, nem próbálja hűteni a kedélyeket, amikor egyesek a civilizált emberi viselkedés alapvető szabályait hágják át, hanem éppen az ellenkezőjét teszi. A drukkerek a játékosok felé bicskát villantanak, fenyegetőleg lépnek fel a meccsek után is a szállodában, sértegetnek, szitkozódnak, köpködnek. Semmi nem indokolhat ilyen magatartást, illetve az ilyen viselkedés mentegetését. De ugyanígy elítélendő, amikor egy Fradi-játékos bemutat a szerdai B-középnek, vagy lerománozza a székely szurkolótábort, és ennek nincs következménye az edző és a klub részéről – fogalmazott dr. Such, aki nem tartja felelősnek a játékvezetést a kialakult helyzete miatt. Egyszer és mindenkorra szeretném leszögezni: a játékvezetés jelenleg a nemzetközileg legmagasabban jegyzett része az Erste Ligának. Érdemes megnézni, hogy a bírók hány százaléka fúj például az osztrák ligában vagy nemzetközi versenyeken. Örülnék, ha a magyar játékosok, edzők és klubvezetők olyan nemzetközi tiszteletnek örvendenének, vagy úgy fejlődnének, mint a bíróink.”

Salló Alpárt, az SC Csíkszereda sérült játékosát viszik a jégkorong Erste Liga döntőjének első, SC Csíkszereda – FTC-Telekom mérkőzésén Csíkszeredában 2022. április 1-jén (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A szurkolók Nagy Gergő Salló Alpárral szembeni ütközését nehezményezték, ami után semmit sem fújtak a játékvezetők, de a fegyelmi bizottság hárommeccses eltiltást szabott ki az FTC csapatkapitányára.

„A 10 millió szövetségi kapitány mellett a 10 millió játékvezető országa is vagyunk, de azt valószínűleg kevesen tudják, hogy nagybüntetést csak akkor fújhat be egy bíró, ha 100%-ban biztos benne, hogy szabálytalanság történt. Ez nem jelenti azt, hogy ha nem fúj, akkor szabályosnak minősítette a történteket. Pontosan tudják, hogy profi háttértámogatás van mögöttük a nem pontosan látott és megítélt esetek utólagos kivizsgálására. Nem új dolog, hogy valaki nem ért egyet egy szankcióval, vagy annak a mértékével. Ugyanakkor attól, hogy nincs egyetértés, még nem lesz az ítélet jogtalan. A fegyelmi bizottság tagjai – szakmájuk jeles képviselői, akik nem kötődnek klubcsapatokhoz – immár ötödik éve dolgoznak szinte változatlan felállásban. Ez alatt az öt év alatt 215 határozatot hoztak. Minden eset kapcsán azonos volt a reakció: az eltiltott csapat szerint sok, a vétlen fél szerint kevés volt a büntetés” – fogalmazott az MJSZ elnöke.

Ha a csapatoknak nem tetszik a jelenlegi rendszer, akkor a szövetség kiszervezhetné, hogy valamelyik külföldi liga szakemberei jelentős havidíjért cserébe tárgyalják a fegyelmi ügyeket. Ez Such szerint nem szürreális, azonban az önreflexió hiánya az érintett csapatok körében igen: „ezen a területen gyakori az együttműködés az egyes országok között, több külföldi szövetségben is vannak más országbeli FB-tagok. Ez esetben egy szabad szemmel is jól átható összegért nálunk mindenki az lenne. A mieink meg külföldre dolgoznának. Nemzetközi szinten nem rossz a fegyelmi ügyekben jártas szakembereink megítélése. Gebei Péter például jelenleg is több külföldi fegyelmi bizottság tagja, mint ahogy Joel Hansson is. Számomra inkább az a szürreális, hogy egy vesztes mérkőzés, vagy eltiltás után teljes mértékben hiányzik az önreflexió az érintettektől. Mintha a fegyelmi bizottság okozta volna a sérülést, vagy a tagjai szabálytalankodtak volna. Az ilyen típusú magatartás előre felhatalmazást ad a játékosoknak, hogy bármit megtehetnek, mert a klub a felelősséget végül úgysem rájuk fogja terhelni, hanem valaki másra”.

Such ugyanakkor kijelentette, az ügynek lesznek további következményei.

„Az MJSZ nem engedheti meg, hogy néhány ember – köztük sportvezetők – felelőtlen viselkedése romba döntse az Erste Liga és általában a magyar jégkorong nimbuszát. Több szponzori szerződésünk is lejárat előtt áll, illetve újakkal is tárgyalunk új együttműködésekről. Egyértelmű visszajelzés, hogy a jégkorongos közeg pozitív hangulata, a folyamatosan épülő családbarát imidzs és a balhémentesség a legfontosabb erényeink közé tartozik. Ha ezeket az alapokat elveszítjük, akkor a magyar bázisú nemzetközi bajnokság létjogosultsága és anyagi biztonsága is megkérdőjeleződik, és az egész sportág megítélése gyógyíthatatlan sérüléseket szenved. Ezért az Erste Liga és szponzorai reputációjának védelme érdekében a szükséges eljárást meg fogjuk indítani az érintett klubokkal szemben” – fogalmazott.

Borítókép: Magyar Jégkorong Szövetség

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Rooney-t zavarta, milyen méltánytalanul bánik Mourinho a fiatal játékosokkal
José Mourinho 2016 és 2019 között volt a Manchester United menedzsere. Wayne Rooney, a Vörös Ördögök gólrekordere éles kritikát fogalmazott meg a portugál edző munkájával kapcsolatosan, elsősorban azt kifogásolta, hogy sosem bízott a klub akadémiáján pallérozódó fiatal játékosokban, fontosabbnak tartotta nagy nevek leigazolását.
Külföldi bajnokságok
Miért Van der Poelé lett a Flandria, és mit rontott el Pogacar? – Söprögető Kocsi
Idén is kiváló versenyt hozott a majdnem fagyos Flandria. Győzött a legesélyesebb, de miért, és mit rontott el Pogacar? Székely Dávid és Várhegyi Benjámin többek között erről és a GP Indurain őrült hajrájáról, a baszk körről és Roglicról beszélgetett a közmédia legújabb bringás podcastjében, de egy kis Amstel-esélylatolgatás is belefért.
Országúti kerékpár
Amikor az F1 legutóbb Melbourne-ben versenyzett…
A hétvégén két év kihagyás után újra Melbourne-ben csap össze a királykategória mezőnye. F1-es mércével sok idő telt el a 2019-es Ausztrál Nagydíj óta. Visszatekintő időutazásunk megmutatja, mennyire. Amikor az F1 legutóbb Melbourne-ben versenyzett…
F1 Hírek