Musorujsag
Élő Eredmények

Vay Ádám Amerikába és a válogatottba is visszavágyik

Vay Ádám Amerikába és a válogatottba is visszavágyik

MTI
A magyar jégkorongozó szívesen játszana az osztrák vagy a német első osztályban, de az elsődleges cél Amerika.

Vay Ádám, az Alpesi Ligában szereplő Fassa magyar jégkorongozója visszavágyik a sportág észak-amerikai közegébe, emellett a válogatott szereplésről sem mondott le. A játékos a közmédiának hétfőn elmondta: jól érzi magát olasz klubjában, amelyben az elmúlt másfél évben szakmailag és mentálisan is sokat fejlődött, így egyre közelebb érzi magát ahhoz, hogy elérje a kitűzött célját.

Szeretnék az osztrák vagy a német első osztályban játszani, vagy visszakerülni Amerikába, ami az elsődleges célom” – nyilatkozta Vay, akinek a szezon végéig érvényes szerződése van klubcsapatával.

A 28 éves kapus a 2016-os elitvilágbajnokságon remek teljesítményt nyújtott a magyar válogatott kapujában, ennek köszönhetően szerződtette az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Minnesota Wild. A világ legerősebb bajnokságában azonban nem mutatkozhatott be, de a tengerentúlon alacsonyabb ligákban, az AHL-ben (Iowa Wild) és az ECHL-ben (Quad City Mallards, Rapid City Rush) lehetőséghez jutott. Azt követően szerepelt a DVTK Jegesmedvék, a svéd Västerviks, valamint a szlovák Banska Bystrica és a HC Kosice együttesében.

A magyar válogatottban legutóbb a 2019-es, nurszultani divízió I/A-as vb-n védett. Vay elmondta, nem tudja, hogy ez miért alakult így, viszont mindent elkövet azért, hogy ismét meghívják. „Az új szövetségi kapitány még nem hívott. Viszont folyamatosan azért is dolgozom, hogy megmutassam, ott a helyem a keretben, de a döntés a vezetőségen áll” – jelentette ki.

Kevin Constantine szövetségi kapitány irányításával a magyar válogatott idén májusban ismét az elitben szerepelhet, a tamperei és rigai rendezésű eseményen Dánia, az Egyesült Államok, Franciaország, Svédország, a házigazda Finnország, Németország és Ausztria lesz a csoportellenfele. Vay szerint egy-két csapat ellen nyerhet a válogatott, de ehhez mindennek össze kell jönnie, és a szerencsére is szükség lesz a bennmaradáshoz.

Borítókép: Vay Ádám MTI Fotó: Kovács Tamás

További tartalmak