Musorujsag
Élő Eredmények
×

Jaromír Jágr 50 évesen beállította Wayne Gretzky utolérhetetlennek hitt gólcsúcsát

Jaromír Jágr 50 évesen beállította Wayne Gretzky utolérhetetlennek hitt gólcsúcsát

m4sport.hu
1098. Ennyi gólt szerzett páratlan pályafutása során minden idők legjobb jégkorongozója, Wayne Gretzky, és immár ennyi találat áll az 50 évesen is aktív Jaromír Jágr neve mellett is.

A kanadai hokilegenda jó pár megdönthetetlennek gondolt rekordot tart: az NHL történetében többek között ő ütötte a legtöbb gólt (894, rájátszással együtt 1016), az ő nevéhez fűződik a legtöbb gólpassz (1963, rájátszással 2223), értelemszerűen neki van a legtöbb pontja (2857, rájátszással 3239), és minden (klub és válogatott) sorozatot figyelembe véve is az ő nevéhez fűződik a legtöbb találat (1098).

Ez utóbbi csúcsot állította be a csehek klasszisa, de nagyon beszédes, hogy 50 éves korára jött ez össze, ahogyan az is, hogy Jágr ennyi idősen egyáltalán még jégen van (és nem valami vasárnapi buliligában, hanem a cseh élvonalban).

A sport.cz cseh sportoldal számításai szerint a kétszeres Stanley-kupa-győztes, olimpiai, világbajnok Jágrnak a múlt pénteken jött össze a rekordbeállítás, mikor megütötte idénybeli második gólját a Kladno csapatának színeiben, amelynek egyébként tulajdonosa is.

Vélhetően a rekorddöntésre sem kell túl sokat várni, bár – klubvezetői elfoglaltságai és motiválatlansága miatt – tavaly 35 profi idény után felmerült benne a visszavonulás gondolata, de mint az ábra is mutatja, nem bírja abbahagyni. Szerencsénkre.

Jaromír Jágrt 1990-ben ötödikként választotta ki a Pittsburgh Penguins az NHL azévi játékosbörzéjén, első két évében rögtön csúcsra ért a ligában. Később megfordult a Washington Capitals és a New York Rangers csapatában, mielőtt 2008-ban a KHL-be igazolt, de csak három évig bírta NHL nélkül. 2011-ben visszatért a tengerentúlra, játszott a Philadelphia Flyersben, a Dallas Starsban, a Boston Bruinsban, a New Jersey Devilsben, a Florida Panthersben és Calgary Flamesben. 2018-ban úgy döntött, hazájában folytatja, szülővárosa csapatába, a Kladnóhoz írt alá, oroszlánrészt vállalt nevelőegyesülete élvonalba jutásához.

A válogatottal 1998-ban megnyerte a naganói olimpiát, 2005-ben és öt évvel később világbajnok lett, és két vb-bronz is színesíti éremkollekcióját 2004-ből és 2011-ből.

Borítókép: Josef Poláček/Rytíři Kladno

További tartalmak