Musorujsag
Élő Eredmények

Az oroszok szerint nem segíti a jégkorongsportot a kizárásuk a nagy tornákról

Az oroszok szerint nem segíti a jégkorongsportot a kizárásuk a nagy tornákról

MTI
Az orosz szövetség bírálta a Nemzetközi Jégkorong-szövetséget (IIHF), miután az szerdán meghosszabbította Oroszország és Fehéroroszország válogatottjainak és klubcsapatainak kizárását a nemzetközi versenyekből.

Az IIHF az oroszok Ukrajna elleni támadása miatt tavaly zárta ki a két ország minden válogatottját a nemzetközi viadalokból, szerdán pedig meghosszabbította a korábbi határozatát a 2023/24-es szezonra. A szövetség indoklása szerint azért, mert – egy a globális kihívások miatti kockázatok felmérésére szakosodott cég elemzése alapján – „még nem biztonságos” a két ország nemzeti csapatainak visszaengedése a nagy tornákra.

„Az orosz nemzeti csapat kitiltása a világbajnokságról és más tornákról a résztvevők biztonságának ürügyével olyan döntés, amely nem konstruktív és nem is hasznos a világ jégkorongja számára” – áll az orosz szövetség reagálásában, melyben a szervezet azt is hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint a világbajnokságokon mindig a világ legerősebb csapatainak kellene megmérkőzniük egymással nemzetiségtől és nemzettől függetlenül.

Az orosz szövetség egyúttal közölte, a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az orosz csapatok visszatérhessenek a mezőnybe.

Az idei A csoportos férfi világbajnokságnak Szentpétervár adott volna otthont, de az orosz várostól az IIHF tavaly elvette a lehetőséget, és a – magyar csapatot is felvonultató – tornának Tampere, illetve Riga ad otthont.

Borítókép: EPA/MELANIE DUCHENE

További tartalmak