Musorujsag
Élő Eredmények

Önbizalomnövelő vereséget szenvedett a németektől a hokiválogatott, jöhet a sorsdöntő vb-meccs

Önbizalomnövelő vereséget szenvedett a németektől a hokiválogatott, jöhet a sorsdöntő vb-meccs

m4sport.hu/MTI
Egy szűk háromperces időszakot leszámítva nagyon szépen helytállt Németország ellen a magyar válogatott, amely végül 7–2-es – önbizalomnövelő – vereséget szenvedett az elit jégkorong-világbajnokság A csoportjának utolsó előtti, hatodik fordulójában, hétfőn az Ausztria elleni ki-ki meccsen dől el a bennmaradás kérdése.

Hári János pihenőt kapott, hogy az osztrákok ellen megfelelő állapotban léphessen jégre. Nagy Krisztián a finnekkel szembeni pénteki összecsapáson megsérült, combja nem jött rendben, ezért helyére Németh Kristófot nevezte be a szakmai stáb, ám ő csak hétfőn lesz bevethető. A kapuban Horváth Dominik kezdett, ő az amerikaiak és a svédek elleni 1-7 alkalmával kapott lehetőséget. Szirányi Bence és Kóger Dániel is csapattag lett.

Constantine alaposan felforgatta a sorokat, csak az eddig hatékony Sofron István, Bartalis István, Erdély Csanád trió maradt egyben. A Nokia Arénában közel ötezren voltak jelen, ebből ezren magyarok, ők gondoskodott a hangulatról, a kezdés előtt pedig kifeszítettek egy hatalmas, összevarrt magyar-székely-lengyel zászlót.

Kezdetektől többet birtokolták a korongot a németek, Horváthnak sok védeni valója volt, míg a társai kontrákra rendezkedtek be. A 8. perc végén egy gyors támadásnál a magyar kapus az első lövést még védte, ám a kipattanóra berobbanó Wojciech Stachowiak precíz lövéssel a léc alá bombázott. Ebben a szakaszban 15-4 volt a kapura lövés a riválisnak.

A fordulást követően is a németek irányították a játékot, de már kevesebb veszélyt jelentettek Horváth kapujára. A szórványos ellentámadások egyikéből Nagy Gergő lövését védte Mathias Niederberger. A 26. percben Maksymilian Szuber kapott végleges kiállítást Csányi Karol elleni fejre irányuló szabálytalanságért, majd még egy büntetés miatt kettős emberelőnyben volt a Constantine-csapat. Ekkor a korong ugyan a német kapuba került, ám Bartalis Sofron lövése előtt lefogta az egyik ellenfelének a botját – így a német játékos nem tudott védekezni -, ezért nem adták meg a gólt, a magyar csatár pedig a büntetőpadra került. Így nem született meg a vb első magyar emberelőnyös találata sem.

Kapcsolódó tartalom

Azonos létszámban rákapcsoltak a németek, és egy oda-vissza passz végén Moritz Seider, a Detroit Red Wings sztárja talált be, ráadásul a magyarok rosszul is cseréltek ekkor. 18 másodperc múlva egy másik tengerentúlon szereplő légiós, Nico Sturm a Horváthról előre kipattanó korongot kotorta a kapuba. Még a szünet előtt Galló Vilmos kiállítása alatt a szép korongjáratást zárta le góllal a San Jose Sharks csatára.

A záró harmad elején a harmadik NHL-es sztár, John-Jason Peterka szinte nullszögből lőtt gól, Horváth előre féltérde rogyott, és a füle mellett suhant be a pakk. A 47. percben Vincze Péter középre adásába Terbócs István nyúlt bele, a korong éppen hogy a gólvonal mögé csúszott Niederberger lábai között. Két perc múlva a hátvéd Fejes Nándor húzódott előre, és lőtte ki a bal felső sarkot. Újabb két percre rá a második hullámban érkező Dominik Kahun keresztpassz után mattolta Horvátot.

A hajrában Sebők Balázs lopott korongot félpályánál, egyedül kapura tört, de nem tudott betalálni, de a németeknek még volt „töltényük”, Jonas Müller bombázott a jobb felső sarokba.

A magyar csapatnak hétfőn nyernie kell, hogy meghosszabbítsa élvonalbeli tagságát, és jövőre a prágai-ostravai tornán szerepelhessen.

A másik ágon, Rigában a szlovénok kikaptak a szlovákoktól, és kiestek a divízió I/A-ba.

Eredmény, 6. forduló:
 A csoport (Tampere):
Németország–Magyarország 7–2 (1–0, 3–0, 3–2)
gól: Stachowiak (8.), Seider (35.), Sturm (36., 38.), Peterka (42.), Kahun (51.), J. Müller (58.), illetve Terbócs (47.), Fejes (49.)

Később:
Egyesült Államok-Franciaország 19.20

B csoport (Riga):
Szlovákia-Szlovénia 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)

később:
Csehország-Svájc 19.20

Borítókép: Tampere, 2023. május 21. A német Nico Sturm (b), Samuel Soramies (k) és Mathias Niederberger (j), valamint Terbócs István (j2) a jégkorong-világbajnokság hatodik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 21-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak