Musorujsag
Élő Eredmények

A németek fordítottak az amerikaiak ellen és megakadályozták az észak-amerikai döntőt a hokivébén

A németek fordítottak az amerikaiak ellen és megakadályozták az észak-amerikai döntőt a hokivébén

MTI
A német jégkorong-válogatott – a hajrában egyenlítve – hosszabbítás után legyőzte az amerikai csapatot a világbajnokság szombati elődöntőjében, és a lettet felülmúló kanadaival vívja a vasárnapi finálét Tamperében.

Elsőként a kanadai válogatott jutott fináléba. Nagy csatában 4-2-re legyőzte a lett csapatot. Az első két harmad után még hátrányban volt, a lettek az egyenlítő gól után 66 másodperccel vették vissza a vezetést. A záró játékrészben Kanada hatalmas iramot diktált, fordított, a végén pedig üres kapus góllal biztosította be sikerét, így az utolsó napon az aranyéremért léphet pályára az amerikai vagy a német gárda ellen.

A lettek eddig társrendezőként otthon, Rigában léptek pályára, ám a záró hétvégén már csak Tamperében rendeznek összecsapásokat, így utazni kényszerültek.

A német és az amerikai csapat már a magyar érdekeltségű csoportban is találkozott, akkor még az utóbbi minimális különbséggel bizonyultak jobbnak. Ezúttal alaposan belekezdtek, és a negyedik percben már 2-0-ra vezettek. Ám az európai együttes még az első szünet előtt kevesebb mint négy perc alatt egyenlített. A meccs derekán újra az amerikaiaknál volt az előny. A hajrában, kevesebb mint másfél perccel a vége előtt megint jött a német egyenlítés, a hirtelen halálban pedig Frederik Tiffels beütötte a finálét érő találatot.

A németek ezt megelőzően kétszer, még 1930-ban és 1953-ban (utóbbi évben NSZK néven) voltak finalisták, és mindkétszer kikaptak, míg Kanada 27-szeres arany- és 16-szoros ezüstérmes.

jégkorong-vb, elődöntő (Tampere):
Kanada-Lettország 4-2 (0-1, 1-1, 3-0)
Németország-Egyesült Államok 4-3 (2-2, 0-1, 1-0, 1-0), hosszabbítás után

vasárnap:
a 3. helyért: Lettország-Egyesült Államok 14.20
döntő: Kanada-Németország 19.20

Borítókép: EPA/KIMMO BRANDT

További tartalmak