Musorujsag
Élő Eredmények

Sorozatban negyedszer Hári János a legtechnikásabb jégkorongozó

Sorozatban negyedszer Hári János a legtechnikásabb jégkorongozó

MTI
Sorozatban negyedszer Hári János lett a legtechnikásabb jégkorongozó Magyarországon.

 

A magyar szövetség keddi küldöttgyűlésén adták át az elmúlt szezon legjobbjainak járó díjakat.

Hári megszakítás nélkül negyedszer kapta meg a legtechnikásabb játékosnak járó Miklós Kupát. A csatár ebben a szezonban is húzóembere volt az osztrák ligában szereplő fehérvári csapatnak, amely ráadásul a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Az ICEHL-ben 37 ponttal segítette a negyeddöntős együttest. A tamperei A csoportos világbajnokságon hat mérkőzésen játszott a magyar válogatottban, egy pontot szerzett.

A legjobb csatárnak járó díjat a tragikusan korán elhunyt ifj. Ocskay Gáborról nevezték el. Az elismerést idén megosztva Sebők Balázs és Galló Vilmos kapta. Sebők 2017 után lett újra a legjobb magyar csatár. A finn bajnokságban bronzérmet nyert az Ilves Tamperével, és 24 pontot gyűjtött. A vasárnap zárult elit vb-t egy góllal és négy assziszttal fejezte be. Galló harmadszor érdemelte ki az elismerést 2018 és 2020 után. A svéd Linköpingben eredményes szezont futott, a liga legjobb góllövői közé tartozott. A vb-n fontos gólt szerzett a franciák elleni győztes meccsen.

A legjobb kapusnak járó Vedres Mátyás Vándorkupát Bálizs Bence kapta, őt 2012 és 2018 után harmadszor díjazták. Karrierje első légiós éve remekül sikerült a lengyel GKS Jastrzebiében. A válogatottban is kiváló formában védett vb-n, és bekerült a torna három legjobb magyar játékosa közé is.

A legjobb hátvédnek Fejes Nándort választották, így ő kapta meg a Pásztor György-díjat. Elévülhetetlen érdemei voltak a Gyergyói HK történelmi Erste Liga-elsőségében, 52 meccsen játszott a szezonban, és 20 pontot szerzett. A válogatottból is kihagyhatatlan volt, a vb mind a hét találkozón szerepelt, a németek ellen gólt lőtt.

A legjobb elsőéves felnőttjátékos, ezzel a Kósa Kupa nyertese Vértes Nátán. A 23 éves csatár a Hydro Fehérvár AV19 ICEHL-es csapatában 11 pontot szerzett, és a válogatott bő keretének is tagja volt. A nők között a legjobb kapusnak Németh Anikót választották. Ő hosszú ideje a női válogatott első számú háőre, négy meccsen védett a tavaszi A csoportos világbajnokságon. Klubcsapatával, a MAC Budapesttel ebben a szezonban második volt a hazai bajnokságban, valamint a nemzetközi EWHL-ben és a Supercupban is.

A hátvédek között Kiss-Simon Franciska lett a díjazott. Csapatkapitánya volt az idén a magyar bajnokságot, az EWHL-t és a Supercupot is megnyerő HK Budapestnek. Az elitvilágbajnokságon három gólpasszt adott, és beválasztották a torna legjobb három magyar játékosa közé.

A legjobb női csatárnak járó díjat Huszák Alexandra kapta. Februárban eltört a csuklója, ennek ellenére gyors felépülés után ott lehetett az áprilisi vb-n, amelyen két gólt szerzett, kettőt pedig előkészített, és ő is bekerült a torna legjobb három magyar játékosa közé.

Az utánpótlásedzők között a Séra Miklós-díjat a tavalyi évhez hasonlóan Svasznek Bence, az U18-as válogatott szövetségi edzője kapta. Irányításával az ifjúsági csapat negyedikként végzett a divízió I/A világbajnokságon.

A legjobb ifjúsági korú játékosnak Németh Zalánt választották, így ő vehette át a Leveles Kupát. A csatár az U18-as válogatott alapembere volt a vb-n, a FEHA19-cel megnyerte az U21-es bajnokságot, és 15 meccsen az Erste Ligában is szerepelt.

Idén ötödször adták át a Kéri Rudolf-emlékdíjat, amellyel azokat jutalmazzák, akik sokat tesznek a sportágért. Az elismerést Kökényesi Eszter kapta, aki válogatott kapusból lett az UTE szakosztályának irodavezetője, versenybírósági vezetője, a Megyeri úti mérkőzések állandó bemondója, valamint válogatott-találkozók zsűrije.

 

Borítókép: Tampere, 2023. május 22. Az osztrák Lucas Thaler (b) és Benjamin Nissner (j), valamint Hári János (k) a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkõzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak