Musorujsag
Élő Eredmények

„Szeretném megtudni, mit érek játékosként” – tükröt kaphat az Egyesült Államokban Garát Zsombor

„Szeretném megtudni, mit érek játékosként” – tükröt kaphat az Egyesült Államokban Garát Zsombor

MTI
Mindenképpen az Egyesült Államokban képzeli el ezt a szezont az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő New York Islanders edzőtáborában készülő Garát Zsombor, aki szeretne reális képet kapni arról, milyen játékos – többek között erről is beszélt az M1-nek adott interjújában.

„Egyfajta tükörként szeretném használni ezt a szezont, megtudni azt, mit érek játékosként. Az a célom, hogy itt legyek Amerikában ebben a szezonban, és minél magasabb szinten megmutassam magam” – nyilatkozta az M1-nek a 93-szoros válogatott hátvéd, aki akár az Islanders alacsonyabb osztályú farmcsapatainál, az AHL-ben vagy a ECHL-ben is játszhat majd.

Az első jegesedzést felelevenítve elárulta, a három csoportra osztott keretből alapvetően a harmadikkal gyakorol – ebben szerepelnek a hozzá hasonló hokisok -, ugyanakkor volt olyan feladat, amikor az NHL-es gárda csapatkapitányával, Anders Lee-vel és Mathew Barzallal – akit 2018-ban az év újoncának választottak az NHL-ben – került egy trióba.

„Ott azért másképpen dobbant meg a szívem, amikor álltam a kék vonalnál. Mindig nagy élmény látni a szupersztárok emberközeliségét egy lentről jövőnek. Ráadásul itt harminc-negyven hatalmas tudású embertől tudok tanácsot kapni. A kisebb pálya miatt sokkal gyorsabbnak kell lenni és a sarokban is pillanatok alatt kell dönteni. Ebben biztosan tudok fejlődni, és remélem a sebességem is javul majd” – fogalmazott Garát.

Kapcsolódó tartalom

„Köszönöm mindenkinek, aki akár csak egy kedves szóval is segített az utamon. A legfontosabb, hogy az embernek mindig töretlen legyen a hite, én például még három hónappal ezelőtt is a Kisstadionban edzettem. Ezen kívül a munkamorál a lényeges, akkor is dolgozni kell, ha nem figyelnek, ha nehéz napod van, vagy szomorú vagy. Mindig lesznek kisebb hullámvölgyek, de ha a kitartás állandó, akkor az hittel párosulva mindig magával fogja hozni a sikert” – jegyezte meg a 26 éves magyar bekk.

Garát a negyedik magyar hokis – és az első magyar hátvéd -, aki NHL-es táborban szerepelhet. Korábban a kapus Szuper Levente (Dallas Stars, Calgary Flames, St. Louis Blues), a csatár Vas János (Dallas Stars) és a szintén kapus Vay Ádám (Minnesota Wild) vehetett részt ilyen felkészülésben. Az Edmonton Oilers által 1999-ben – első magyarként – draftolt Gröschl Tamás végül nem volt táborban.

Kapcsolódó tartalom

Garát az előző idényben az Erste Ligában szereplő Budapest JA-ban 36 mérkőzésen 15 pontot (5 gól, 10 gólpassz) szerzett. A májusi elitvilágbajnokságon – ahol búcsúzott az élvonaltól a magyar csapat – hét összecsapáson lépett jégre és egy asszisztja volt.

A négyszeres Stanley Kupa-győztes (1980, 1981, 1982, 1983) Islanders az előző idényben a rájátszás első körében esett ki. Sztárjai között található Szemjon Varlamov, Ilja Szorokin, Brock Nelson, Anders Lee vagy Mathew Barzal.

A tábor alatt az NHL-es klub folyamatosan csökkenti a létszámot az október 14-i, Buffalo Sabres elleni bajnoki rajtig. Addig a gárda hat felkészülési összecsapást vív. Az NHL-es keretben 23 játékosnak (általában 13 vagy 14 csatárnak, 7 vagy 8 hátvédnek és 2 kapusnak) van hely. A többiek, akiktől menet közben köszönnek el, a tartalékegyüttesekben, a másodosztálynak számító AHL-ben vagy a harmadosztálynak minősülő ECHL-ben kapnak helyet, esetleg visszatérnek európai klubjaikhoz. A New York Islanders AHL-es csapata a Bridgeport Islanders, az ECHL-es együttese pedig a Worcester Railers.

A teljes interjú:

Borítókép: Garát Zsombor a lengyel–magyar hokimeccsen (Fotó: MTI/PAP/Zbigniew Meissner)

További tartalmak