Musorujsag
Élő Eredmények

Sofron István szerint már most látszik Kevin Constantine hatása a Csíkszeredán

Sofron István szerint már most látszik Kevin Constantine hatása a Csíkszeredán

m4sport.hu
Sofron István szerint már néhány hét után is érezhető a változás az Erste Ligában szereplő Csíkszereda játékán Kevin Constantine hatására.

Az amerikai hokiedzőt november 5-én látták először a csíkszeredai lelátón, tengerentúli eltiltása miatt azonban nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, emiatt a Magyar Jégkorong Szövetség első fokon három pont levonással és 3000 eurós bírsággal sújtotta az Erste Ligában szereplő Csíkszeredát.

Constantine júliusban, élő szerződése ellenére váratlanul távozott a magyar férfi válogatott szövetségi kapitányi, valamint a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzői posztjáról családi okokra hivatkozva. A kanadai juniorligába szerződött, a Western Hockey League-ben (WHL) szereplő Wenatchee Wild vezetőedzőjeként folytatta pályafutását, csakhogy októberben „diszkriminatív jellegű becsmérlő megjegyzések” miatt határozatlan időre eltiltották a tengerentúlon. Amennyiben újra állásba szeretne kerülni, azt hivatalosan kérvényeznie kell a WHL vezetőjénél, de erre legkorábban 2025 júliusában lesz jogosult.

A tétmérkőzésen fél év után újra pályára lépő Sofron István az M1-nek elmondta, a pocsék szezonkezdet – tíz mérkőzés, tíz vereség – után máris komoly változás tapasztalható Constantine érkezésével a Csíkszereda játékán, szervezettebb és kompaktabb lett a csapat, „mindenki tudja, hogy mi a dolga”. „Nagyon jó képességű csapatról beszélünk, jó hazai játékosokkal, minden adott arra, hogy meccseket nyerjünk, remélem, hogy ez volt a hiányzó láncszem” – fogalmazott.

A 35 éves hokis hozzátette, nagyon sokat tanult már korábban is az amerikai edzőtől, akinek a szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, ami pedig a fegyelmi ügyet illeti, szerinte ezzel a játékosoknak nem kell foglalkozniuk. „Mindenki tud tőle tanulni, nagyon komoly szakember, rengeteg munkát tesz bele, minden szituációban tudja, hogy mit kell csinálni. Azzal, hogy milyen események történtek körülötte, a játékosoknak nem szabad foglalkoznia. Azt gondolom, hogy a magyar hokinak és a ligának is sokat segített, a Fehérvár is nagyon sokat köszönhet neki és a válogatottba is rengeteg munkát és sok jó dolgot hozott be, az én játékomba is egy csomó olyan dolgot belerakott, amit idáig nem csináltam, ez segítette azt, hogy eredményesebben játsszak, és most látszik a Csíkszereda csapatán is, hogy egyre jobban játszunk. A szakmai tudását nem tudom megkérdőjelezni, nagyon jó szakember, azzal, hogy mi van körülötte, próbálunk nem foglalkozni, ezt neki, a szövetségnek és a Fehérvárnak kell hogy megoldania” – mondta.

Sofron István hozzátette, a fegyelmi döntés miatt Constantine nem lehet ott a kispadon, de az edzéseket ő tartja és harmadszünetekben bemegy az öltözőbe taktikai utasításokat adni.

A Csíkszereda csütörtökön 3-1-re győzött Dunaújvárosban az Erste Ligában, a székely klub már nem nevezte a találkozóra hivatalos személynek Constantine-t. Sofron május 22-én, a magyar-osztrák világbajnoki összecsapáson szerepelt legutóbb tétmérkőzésen, azóta csak edzett és mivel nem kapott számára elfogadható ajánlatot, így maradt a csíkszeredai együttesben.

Sofron a reméltnél jobban érezte magát. „Szárazon és konditeremben rengeteget edzettem, jégen viszont hetente csak egyet, kettőt. Aki játszott, az tudja, hogy a jégedzések igazából nem pótolhatók. Próbáltam gyors, rövid cseréket játszani csütörtökön és azt kell, hogy mondjam: nem volt egyszerű. Idénybeli első mérkőzésnek jó volt. Jobb volt , mint reméltem, és a meccskondi majd visszajön idővel. A lényeg, hogy nyertünk, és most már sorban jönnek az összecsapások” – mondta Sofron az MTI-nek.

A tabella:
1. UTE                     16  9   2   1   4  53-39  32 pont
2. Gyergyói HK             16  8   2   1   5  61-47  29
3. Budapest JA             16  7   2   3   4  63-48  28
4. FTC-Telekom             11  7   2   –   2  55-32  25
5. DVTK Jegesmedvék        16  6   2   2   6  48-50  24
6. Corona Brasov           15  7   1   –   7  50-50  23
7. SC Csíkszereda          17  5   1   4   7  61-74  18
8. DEAC                    15  4   2   1   8  41-55  17
9. FEHA19                  16  3   3   2   8  35-57  17
10. Dunaújvárosi Acélbikák  16  4   –   3   9  40-55  15
A Csíkszeredától három pontot levontak.

Borítókép: Kevin Constantine (Fotó: sportclub.ro)

További tartalmak