Musorujsag
Élő Eredmények

Finn–magyar edzőpáros irányítja a gyergyói hokicsapatot

Finn–magyar edzőpáros irányítja a gyergyói hokicsapatot

m4sport.hu
Markus Juurikkala és Szaller Márk személyében finn–magyar edzőpáros irányítja a jövőben a Gyergyói Hoki Klubot.

A székely klub múlt szerdán közölte, hogy az eddigi vezetőedző, Szilassy Zoltán sportigazgatóként, Góga Attila másodedző pedig csapatvezetőként folytatja a munkáját azzal a céllal, hogy a Gyergyó 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

A Gyergyói Hoki Klub hétfőn bejelentette, hogy Markus Juurikkala vezetőedző és segítője, a korábbi  magyar válogatott Szaller Márk veszi át a csapat irányítását.

„A 36 éves finn tréner az UTE csapatát irányította az elmúlt szezonban, akikkel a 6. helyen jutott a rájátszásba, ahol épp mi állítottuk meg őket. Előzőleg hazájában és Svájcban dolgozott utánpótlás edzőként több csapatnál is, majd 2018-tól az Alpesi Ligában szereplő Bergenzerwald együttesét irányította” – írja Juurikkaláról a gyergyói klub közösségi oldala.

A 28 éves Szaller Márk – miután térdsérülése miatt korán abba kellett hagynia a profi jégkorongot – a Ferencváros U18-as és U21-es csapatánál dolgozott edzőként, majd a BJA U20-asait és U21-eseit vezette, de emellett másodedzőként dolgozik már öt éve az U17-es és U18-as magyar válogatott stábjában is.

Szilassy Zoltán sportigazgató az M4 Sport hétfő déli Sporthíradójában elmondta, olyan vezetőedzőt szerettek volna szerződtetni, aki ismeri a csapatot és a ligát.

„Több név volt a pakliban, Markus lett a befutó, ő ellenfélként ismeri a csapatot, a negyeddöntőben találkoztunk is, amelynek utolsó meccse után fel is vettem vele a kapcsolatot. Érdekes a helyzet, mert ez a csapat az én szám íze szerint van kialakítva, könnyű és nehéz feladat is egy új edzőnek egy kész csapatot átvenni, de azt gondolom, hogy meg fogja oldani” – mondta.

Szaller Márk Újpesten és a juniorválogatottban is volt Szilassy játékosa és annak az igénynek is megfelelt, hogy ebbe a pozícióba magyar ajkú szakembert szerettek volna szerződtetni. „Ismerem a kvalitásait, szorgalmas, fejlődni vágyó fiatal edző, úgyhogy szerintem tökéletesen ki fogják egymást egészíteni.”

A GYHK tavaly megnyerte az Erste Ligát, idén pedig az elődöntőben búcsúzott a későbbi bajnok Corona Brasovval szemben. Szilassy László az M4 Sportnak azt mondta, levonták a megfelelő konzekvenciákat az idényből, legfőképpen a játékstíluson kell némileg változtatniuk, valamint hátvéd- és centerposzton terveznek légiósokkal erősíteni (a Gyergyó esetében magyarországi magyar játékos is légiósnak számít az Erste Ligában).

Szilassy Zoltán másodedzőként részese volt a magyar válogatott elitbe jutásának, szerinte a siker titka a jó védekezés, a kiváló kapusteljesítmény és a csapatkohézió volt.

„Nagyon jól védekeztünk, volt egy fantasztikus kapusteljesítményünk, Bálizs Bence egészen parádésan védett mind az öt meccsen, és régen láttam ilyen szintű csapatkohéziót, ilyen szintű fegyelmezett védekezést és önfeláldozást, emellett pedig támadásban meg tudtuk tartani a kreativitásunkat, amikor kellett. Nem volt egyszerű feladat, de a játékosok elképesztően jó munkát tettek le az asztalra” – fogalmazott..

 

Borítókép: Budapest, 2024. március 12. Fejes Nándor, Vincze Péter és Bodó Christopher (b-j), a gyergyói csapat játékosai örülnek egy gólnak a jégkorong Erste Liga negyeddöntõjében, az UTE - Gyergyói HK mérkõzésen, a harmadik összecsapáson a Megyeri úti jégcsarnokban 2024. március 12-én. A címvédõ Gyergyói HK 4-0-ra gyõzött, így már 3-0-ra vezet az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak