Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Előzetesen a dániai csoportba került a magyar válogatott, a kapitány szerint egyforma erősségű mindkét nyolcas

Előzetesen a dániai csoportba került a magyar válogatott, a kapitány szerint egyforma erősségű mindkét nyolcas

MTI
Előzetesen a dániai Herningben rendezendő csoportba került a magyar férfi jégkorong-válogatott a jövő évi elitvilágbajnokságon, azonban a svéd és dán szervezőknek lehetőségük van egy-egy csapat beosztását megváltoztatni.

A magyarok a bolzanói divízió I/A-torna megnyerésével jutottak fel a 16-os elitbe, és a legfrissebb világranglistán a 18. helyen állnak. A jövő évi vb-t május 9. és 25. között Stockholmban és Herningben tartják.

A világranglista-helyezések alapján, és figyelembe véve, hogy a svédeknek Stockholmban, a dánoknak pedig Herningben kell játszaniuk a csoportkörben, a magyarok alapesetben egy csoportba kerültek az olimpiai bajnok finnekkel, a friss világbajnok csehekkel, a vb-ötödik amerikaiakkal, a tavaly vb-második, idén hatodik németekkel, a házigazda, vb-13. dánokkal, a vb-11. norvégokkal, valamint a vb-12. kazahokkal.

Majoross Gergely szövetségi kapitány az MTI megkeresésére elmondta, hogy a csoportbeosztási elv alapján szinte garantált, hogy a két nyolcas nagyjából azonos erősségű, így aztán szinte mindegy, hogy melyik hét válogatott az ellenfél.

Majoross Gergely még másodedzőként a magyar jégkorong-válogatott Svédország elleni mérkőzésén 2019. április 5-én (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

A németeknek nagyon örülök, hiszen abban az országban voltam edző legutóbb, még a szlovákok lettek volna jók ebből a szempontból, de velük majd augusztusban olimpiai selejtezőn találkozunk” – emelte ki. Hozzátette: a dánokkal a tavalyi vb-n jó meccset játszott a csapat, 3-1 lett oda, ugyanakkor jövőre a házigazda minden játékosára számíthat, aki nem lesz érdekelt NHL-rájátszásban, azaz erős válogatottjuk lesz.

Azok közül, akik közel állnak hozzánk és akikkel szemben kivívhatjuk a bennmaradást, a norvég-kazah kettős húzósabb, mint az osztrák-francia páros, bár ki tudja? Ausztria most nagyon jól ment a vb-n, a torna egyik meglepetése volt” – tette hozzá a két hete kinevezett Majoross.

Az ellenfelek elleni mérleg:

A finnekkel – akik megnyerték a 2022-es pekingi olimpiát – ötször találkozott a magyar válogatott, egy győzelem és négy vereség a mérleg, 6-25 a gólkülönbség. Vb-n kétszer találkozott a két csapat, 2016-ban Szentpéterváron 3-0-ra, tavaly Tamperében 7-1-re nyertek az északiak. Az 1993 óta önálló Csehország válogatottjával még sosem találkoztak a magyarok, ugyanakkor a jogelőd Csehszlovákiával 1927 és 1937 között ötször is. Négy vereség és egy 0-0-s döntetlen a mérleg 1-13-as gólkülönbség mellett.

Az Egyesült Államokkal háromszor volt találkozó, mindháromszor vb-n (1939, 2016 és 2023), mindig vereség lett a vége (0-3, 1-5, 1-7). A németekkel 21-szer meccseltek a magyarok, egyszer győztek (a II. világháború elején, 1940-ben barátságos összecsapáson Garmisch-Partenkirchenben), négyszer volt döntetlen (legutóbb 1967-ben Budapesten ugyancsak barátságos találkozón), és volt 16 vereség. Sorozatban nyolc sikernél járnak a németek. Érdekesség, hogy a két csapat mindhárom elit-vb-n találkozott, amikor a magyarok az újkori történelemben ott játszhattak. 2009-ben Bernben 2-1-re, 2016-ban Szentpéterváron 4-2-re, tavaly Tamperében pedig 7-2-re győztek a németek.

A magyar válogatott ünnepli a feljutást a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A társrendező dánokkal egészen 2002-ig közel azonos szinten álltak a magyarok, ekkor azonban Székesfehérváron a két gárda vívta a divízió I-döntőjét, ahol az északiak 6-2-re diadalmaskodtak, és a rá következő évtől már stabil A-csoportosok. Az összesített mérlegben magyar szempontból 63 meccsből 31 siker, 28 vereség és 4 döntetlen, 266 lőtt és 221 kapott gól szerepel. Ugyanakkor 1981-ben sikerült legutóbb a dánok ellen tétmérkőzésen pontot szerezni – a pekingi C-csoportos tornán 2-2 lett -, győzni pedig 1976-ban Gdanskban a C-vb-n 10-2-re. Egy éve Tamperében – amire Majoross is utalt – 3-1-re nyertek a dánok, így sorozatban 12 térmérkőzésen (vb-n vagy olimpiai selejtezőn) győztek.

A norvégok ellen 27 mérkőzésből tízet sikerült megnyerni, volt 14 vereség és három döntetlen is, 64 lőtt és 102 kapott gól mellett. Legutóbb áprilisban a székesfehérvári Alba Aréna nyitányán 2-1-es és 3-2-es hazai győzelem született. Tétmérkőzésen 12 csata volt, kilenc norvég diadal és két döntetlen – legutóbb a 2005-ös debreceni divízió I/A-tornán 2-2 lett a vége – mellett egyetlen egyszer, 2002-ben ugyancsak Székesfehérváron 3-1-re tudtak nyerni a magyarok.

A kazahok a Szovjetunió felbomlását követően a harmadosztályból (C-csoport) indultak 1993-ban, azóta 13-szor meccseltek a magyarokkal (tízszer vb-n), és 12-szer nyertek, csak a 2013-as budapesti divízió I/A-tornán tudtak győzni a magyarok 2-1-re. Összesített gólkülönbség 19-63.

Stockholmban elvileg a világranglista-vezető, vb-negyedik kanadaiak, a vb-ezüstérmes svájciak, a társrendező, vb-bronzérmes svédek, valamint a vb-7. szlovákok, a vb-9 lettek, a vb-10. osztrákok, a bennmaradást éppen kiharcoló franciák (14.) és a szintén feljutó szlovénok játszanak. Mindkét nyolcasból az utolsó helyezett esik ki a divízió I/A-ba. Svájc nem lehet búcsúzó, mert 2026-ban rendező lesz.

A szokásjog alapján a két rendező néhány hét alatt dönti el, hogy él-e a csapatcsere jogával, és közel azonos erősségű válogatottak kicserélésére van lehetőség. A világranglista-2. oroszok és a 16. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak.

Az előzetes csoportok (zárójelben a világranglista-helyezés):
A csoport (Stockholm): Kanada (1.), Svájc (5.), Svédország (7.), Szlovákia (9.), Lettország (10.), Ausztria (13.), Franciaország (14.), Szlovénia (19.)
B csoport (Herning): Finnország (3.), Csehország (4.), Egyesült Államok (6.), Németország (8.), Dánia (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (15.), MAGYARORSZÁG (18.)

Borítókép: Magyar férfi jégkorong-válogatott (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

További tartalmak