×

Kozák Danuta: Féltem, hogy a szülés után nem tudom a maximumot hozni

Ötszörös olimpiai bajnok kajakozónk, Kozák Danuta bebizonyította, szülés után is van sikeres sportélet, de azt elárulta, félt, hogy a gyermekvállalás után már nem lesz képes kihozni magából a maximumot, s bár remélte, nem igazán hitt benne, hogy három aranyéremmel tér haza a világbajnokságról.

Kozák Danuta élete 2016 év vége előtt kis túlzással csak az edzésről, a versenyekről, a kajakról szólt, mígnem decemberben bejelentette, gyermeket vár, így kihagyja a teljes 2017-es esztendőt.


2017 júniusában aztán világra hozta kislányát, Zorát. majd nekilátott sportolói pályafutása eddig talán legnagyobb kihívásának: visszakapaszkodni a csúcsra.


„Annyira alulról kezdtem, hogy érdekes volt újra végigmenni a lépcsőfokokon, de ez egyben nagy lendületet is adott” – emlékezett vissza a kezdetekre az ötszörös olimpiai (a legtöbb olimpiai aranyérmet szerző magyar női kajakos) -, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok kajakozó.
Kozák Danuta 2018-as visszatérése aztán maga lett a csoda. Páratlan szorgalmának, akaraterejének és teherbírásának, na meg edző-férje, Somogyi Béla támogatásának köszönhetően a belgrádi Európa-bajnokságon két arany ((K1 500 m, K4 500 m) - és egy ezüstéremmel (K1 200 m), a montemori világbajnokságon pedig három arannyal (K1 500 m, K2 500 m, K4 500 m) jelezte, van eredményes sportélet a szülés után is.


Párja, Somogyi Béla viszont nem titkolta, az elején a sötétben tapogatóztak, semmi szakirodalom nem állt rendelkezésükre, milyen edzésmunkát végezhet egy újdonsült édesanya, aki a kezdeti nehézségek és sérülések után azért csak belelendült a munkába.


„Bebizonyította, úgyis tud kiváló időket menni, ha az előtte való éjszaka két-három alkalommal is fel kellett kelnie a gyerekhez. Zokszó nélkül csinálta és csinálja az edzéseket, és a minőségben semmilyen változást nem lehet észrevenni. Hihetetlen, hogy mit bír!”


Teherbírása picit még magát Kozák Danutát is meglepte, aki az edzések újrakezdésekor nem hitte volna, hogy képes lesz három vb-aranyat szerezni, s mint sokan másokban, benne is munkált félelem.
Kozák Danuta élete teljesebb lett kislánya születésével, és 2018-as parádés visszatérése azt bizonyítja, jól megfér a lelkében az anya, és a bajnok (Fotó: MTI/Kovács Tamás)


„Ha egy évvel ezelőtt kérdezték volna, nyerek-e három vb-aranyat, akkor azt mondtam volna, esélytelen, vagy legalábbis, hogy hiszem, ha látom. Féltem, hogy nem fogok tudni eleget hajtani ahhoz, hogy kihozzam magamból a maximumot. De ezt az előnyömre tudtam fordítani, hiszen mivel féltem, mindig a maximumot teljesítettem. Nekem is sokat kellett még változnom. Szerintem jobban állok hozzá az edzésekhez. 2012-ben friss olimpiai bajnok voltam, viszont mentálisan még azóta is tudtam fejlődni.”


Kozák Danuta 2016-ban a kajak egyes 500 méteres versenyszámában elért győzelemével az első magyar kajakozó lett, aki négy aranyérmet szerzett az olimpiai játékokon (valamint Magyarország 500. érmét szerezte az olimpiai játékok történetében), sikerei ellenére azonban, ha titokban is, van még mi előre hajtsa.


„Birgit Fischernek nyolc olimpiai aranya van, tehát lehet még célokat kitűzni, de a megvalósításukhoz nagyon sokat kell dolgozni.”


Van azonban valami, ami a fárasztó edzéseknél is nehezebb, ez pedig az egyensúly megtalálása.


„A legnehezebb azt összekoordinálni, hogy a profi sport mellett a legtöbbet nyújtsam a kislányom számára, akinek az érkezésével teljesebb lett az életem.”