×

Két ezüst a magyarok mérlege a 200 méteres döntőkben

Kozák Danuta négy számban indult az Európa Játékokon, mind a négyben érmet szerzett.

A második helyezett Kozák Danuta. MTI/Kovács TamásA kajakos Kozák Danuta és Birkás Balázs révén két ezüstérmet szereztek a magyar versenyzők a csütörtök délutáni 200 méteres döntőkben a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében.

Közvetlenül a délutáni program rajtja előtt óriási eső zúdult a Zaszlavl regatta központra, mindenki fedezékbe menekült, de aztán mire elrajtoltak a futamok, megszűnt a csapadék, még a nap is kisütött, az erős szél viszont maradt.

Akárcsak délelőtt, 500 méteren, a magyarok közül először Kozák Danutát szólították a rajthoz a kajak egyesek döntőjében. Ezúttal nem rajtolt rosszul, féltávnál azonban a mezőnyben haladt, nem tűnt úgy, hogy odaér a dobogós helyekre. Miközben az élen a dán Emma Jörgensen biztosan vezetve lapátolt, mögötte nagy harc alakult ki, Kozák pedig az utolsó erőtartalékait mozgósítva végül bejött a második helyre. A lengyel Marta Walczykiewicz lett a harmadik.

Az UTE ötszörös olimpiai bajnoka négy számban indult Minszkben, és egy arannyal, valamint három ezüsttel zárt.

"Emmára és Martara számítottam, hogy ők jók lesznek, így is lett. Most a rajtom jól sikerült, jól is mentem, de Emma gyorsabb volt. Itt egyedül a páros döntőben nem éreztem jól magam, a többi rendben volt, kezdődhet a vb-alapozás" - mondta Kozák, aki a múlt hét óta, az otthoni válogatót is beleszámítva 13 futamot teljesített.

A férfiak hasonló számában a hideg és a szél ellen sapkával védekező Birkás Balázs is nagyot küzdött a 9-es, "surranó" pályán, volt olyan pontja a távnak, amikor vezetett is, majd végül ő is másodikként ért a célba.

"Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült ez a pálya, főleg a délelőtti négyes döntő után. - kezdte az értékelést Birkás. - A társaim nevében is szerettem volna bizonyítani, hogy jók vagyunk és a vb-n még jobbak leszünk. Nagyon megerősödött ez a kétszázas mezőny."

Miközben újra szakadni kezdett az eső, a szegediek fiatal kenusa, a 19. születésnapját pénteken ünneplő Nagy Bianka hetedik lett a C-1 fináléjában, a Lucz Anna, Kiss Blanka kajakos duó pedig kilencedikként zárt.

A regatta a később sorra kerülő két 5000 méteres kajakdöntővel zárul. A magyar kajak-kenu csapat jelenleg hét éremmel, három arannyal és négy ezüsttel áll, míg az egész Európa Játékok-küldöttségnek tíz dobogós helyezése, közte három elsősége van.

Eredmények:
200 m:
 férfi K-1:

1. Maxime Beaumont (francia) 38.976 mp

2. Birkás Balázs 39.149

3. Dmitrij Tracjaku (fehérorosz) 39.351

női K-1:

1. Emma Jörgensen (dán) 41.625

2. Kozák Danuta 42.160

3. Marta Walczykiewicz (lengyel) 42.408

női K-2:

1. Maria Povh, Ludmilla Kuklinovska (ukrán) 44.781

2. Franziska John, Tina Dietze (német) 44.961

3. Volha Hudzenka, Marina Litvincsuk (fehérorosz) 45.073

...9. Lucz Anna, Kiss Blanka 47.351

női C-1:

1. Aljona Nazdrova (fehérorosz) 50.351

2. Lisa Jahn (német) 51.656

3. Dorota Borowska (lengyel) 51.731

...7. Nagy Bianka 53.151