Musorujsag
Élő Eredmények

Kammerer Zoltán: Szerencsés fickónak tartom magam, teljesültek az álmaim

Kammerer Zoltán: Szerencsés fickónak tartom magam, teljesültek az álmaim

M4 Sport
Háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnokként várja pályafutása tizenharmadik világbajnokságát a 41. éves Kammerer Zoltán. A kajakozó az M4 Sportnak adott interjújában beszélt gyermekkori álmairól, a visszavonulásról, az új kihívásokról és a szegedi vb várakozásairól is.

A szegedi kajak-kenu világbajnokság versenyeit az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben augusztus 21-25. között.

„Nem gondoltam volna, hogy 2019-ben fogok itt beszélgetni a 2020-as szezonról. Ez egy nagyon érdekes és szép történet.”

„Mintha tegnap lett volna”, pedig a 41 éves Kammerer Zoltán 1997-ben szerezte első világbajnoki címét, a motivációja pedig azóta is kitart. A 2019-es szegedi világbajnokságra készülő sportoló elárulta, nagyon fontos számára, hogy nem kell keresnie a motivációt. „Egész egyszerűen reggel felkelek és tök természetes, hogy tornázok, reggelizek, jön az edzés. Nem gondolkodom azon, hogy kell-e ez, hanem automatikusan működik. Legfontosabb, hogy nagyon szeretem. Már nem négyévekben gondolkodom, nem is években, hanem hetekben, napokban. Mindig azt mondom magamnak, hogy ez a nap legyen sikeres, aztán a holnapit majd újra tárgyaljuk.”

Egyelőre nem tudta letenni a lapátot. MTI Fotó: Kovács Tamás

A visszavonulás szele mindezek ellenére már több ízben is meglegyintette, például 2012-ben a londoni ezüstérem után, amikor egy hosszabb pihenőt is tartott. Mikor a hathetes szünet után elkezdett otthon mozogni, rájött, hogy ezt akár a csapattársaival, barátaival, edzőjével, Kati nénivel (Fábiánné Rozsnyói Katalin) is csinálhatná.„Péntek reggel felhívtam Kati nénit és hétfőn már ott voltam a csapattal az edzőtáborban. Addig tartott a fellángolás, hogy vége.”

„Az ember belegondol, hogy vége és már attól borsódzik a háta – folytatta a gondolatmenetet Kammerer. – Ugyanakkor néha egy kicsit várom, hogy legyen már vége, aztán a következő pillanatban meg, inkább ne. Ez egy ördögi kör nálam.”

Ahogy minden gyereknek, fiatal sportolónak vannak vágyai, neki is voltak. Kammerer Zoltán édesapja születésnapján, szeptember 30-án szeretett volna olimpiai bajnok lenni, azonban, mivel nagy átlagban nyáron vannak a játékok, úgy gondolta, ez az álma nem teljesülhet, aztán jött a sydneyi olimpia.

„Sydneyi olimpia, K4 1000 méter, szeptember 30., faterom 44 éves, mi kajak négyesben a rajtvonalon. Halál nyugodtan álltam ott, tudtam, vagy negyedik, vagy első. Abban is biztos voltam, hogy nem hibázok akkorát, hogy negyedikek legyünk, hiába volt szoros, tudtam, hogy apám ott ül velünk, lelkileg sokat segített.”

Tízéves korában kezdett arról álmodni, hogy olimpiai bajnok lesz, és Vitray Tamás közvetíti majd a versenyét. Edzéseken folyamatosan közvetítette magának a távokat, beleélve magát abba, hogy épp egy olimpián evez a győzelem felé. „Ezért tartom magam szerencsés fickónak, mert minden gyerekkori álmom megvalósult.”

A 41 éves kajakozó a szegedi világbajnokságon a nála 16 évvel fiatalabb Gál Péterrel alkot párost, hátrahagyva kedvenc számát a K4-et.

„Mikor az érzésemre, szívemre hallgattam, akkor egyértelműen a négyest választottam, dobogóval, barátaimmal. Csak az embernek két oldala van, az egyik ez, a másik meg az őrült sportoló, aki a kihívást keresi és az 1000 méteres páros számomra egy kvalifikációs vb-n sokkal nagyobb kihívás.”

Elárulta, a korkülönbség ellenére nagyon jó a viszonya új társával és azt hallja vissza, hogy Gál Péter nagyon büszke arra, hogy Kammererrel egy hajóban evezhet. Bevallása szerint, egyfajta mentor-versenyző viszony is van köztük.

„Én fejben nem az mondom, hogy elengedtem az olimpiát, de tudatában vagyok annak, hogy nem rólam szól ez a történet. Vannak villanásaim, mint ez az év is, lehet, jövőre is lesz esetleg az Európa-bajnokságon, de megmondom őszintén én bőven beérném egy éremmel a szegedi vb-n. Nekem olyan lenne, mintha olimpián lennék.”

Az első helyen végzett Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor a kajak 2-es 1000 méteres táv döntőjében a szegedi Maty-éri Széchenyi István evezős, kajak-kenu pályán a 35. Síkvízi Kajak-Kenu Világbajnokságon. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ha valaki tud erről beszélni, akkor az Kammerer, hiszen 2006-ban már nyert hazai közönség előtt világbajnokságot.

„Ha egy pillanatot visszahozhatnék a múltból, lehet, az lenne az. Ha kettőt kívánhatnék, akkor a másik egy olimpiai arany lenne. Szerintem az nem hiányozhat egy versenyző pályafutásából sem.”

Hogy mit tervez profi sportkarrierje után?

„Csak egy nyugodt életre vágyom, naponta legalább egyszer tudjak sportolni, minden reggel nyugodtan megihassam otthon a kávémat és ha éppen nincs kedvem csinálni aznap semmit, akkor megtehetem, hogy nem csinálok semmit.”

Borítókép: Kammerer Zoltán és Storcz Botond ünnepel a pódiumon, miután 1:47.05 perccel aranyérmet nyert a férfi kajak kettesek 500 méteres döntőjében 2000. október elsején a sydneyi nyári olimpiai játékokon. MTI Fotó: IllyésTibor

További tartalmak