Musorujsag
Élő Eredmények

Remek magyar rajt Szegeden – öt egység döntős a kajak-kenu vb-n

Remek magyar rajt Szegeden – öt egység döntős a kajak-kenu vb-n

MTI
Jól kezdődött magyar szempontból a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság, a 200 méteres női kajakpárosok első előfutamában második lett a hazai duó, ezzel egyből bejutott a pénteki döntőbe.

A 20 éves Lucz Anna és a 23 éves Kiss Blanka remekül rajtolt, és bár végül kikapott a szlovénok kettősétől, második helyével magabiztosan lépett tovább a legjobb kilenc közé.

„Az eleje nagyon jól sikerült, utána azonban elkezdtünk egy kicsit billegni, ezen még lehet javítani” – mondta a parton Lucz Anna, aki csakúgy, mint párostársa, az UTE versenyzője. Kiss hozzátette: nagyon nehéz dolguk lesz majd a fináléban, most pihennek, és elsősorban mentálisan próbálnak majd felkészülni a pénteki versenyre.

A magyar csapatnak már van egy negyedik döntős hajója is, női K-2 1000 méteren ugyanis a kevés nevező miatt nem rendeznek előcsatározásokat, így Hagymási Réka és Medveczky Erika duója csak a fináléban száll vízre, ugyancsak pénteken.
Időrendben előbb Korisánszky Dávid és Mike Róbert mutatkozott be a Maty-éren, ők negyedikként értek célba C-2 200 méteren, majd az ifjúsági vb-bronzérmes kenus, Bragato Giada következett C-1 500-on, ahol harmadik lett. Ezekben a számokban csak az első hely ért egyenes ági döntőbe jutást, így a két magyar egység középfutamra kényszerül: Korisánszkyiék szerdán délután, a 20 éves tiszaújvárosi Bragato pedig csütörtökön folytatja szereplését.

Az első magyar győzelemre a férfi K-1 500 méter negyedik előfutamáig kellett várni, ebben a doppingeltiltása miatt a nemzetközi mezőnyből három évig hiányzó Dombvári Bence parádés visszatérését láthatták a nézők. A 26 éves kajakos remekül versenyzett, s magabiztos győzelmet aratott, bár ez nem ért döntős folytatást, mert a mezőny nagysága miatt ebben a számban kötelező a középfutam. A második forduló versenyeire csütörtökön kerül sor.

„Vissza kell még szoknom a nemzetközi mezőnybe. Négyszáz méterig nyomtam keményen, aztán az utolsó százon befújt a szembeszél. Remélem, a középfutamban ennél jobb időt tudok evezni” – nyilatkozott a befutó után a Honvéd kajakosa.

Hozzátette: szerencséje van, hogy a válogatón győztes Kopasz Bálint átadta ezt a számot, mert neki ez a kedvence.

„Bár egyelőre még kevés a néző, már a rajtban érezni a biztatásukat, amit köszönök!” – mondta Dombvári Bence.

Rajt-cél győzelmet aratott a Hajdu, Fekete kenupáros is fél kilométeren, s ez számukra már döntőt ért, mert az első három egyenes ágon továbbjutott.

„Versenyhéten nem szoktunk ilyet csinálni, de tegnap volt két kemény edzésünk, hogy szokjuk a körülményeket, a meleget, s ez bejött. Négyszázig jól mentünk, de az utolsó százban még van tartalék” – mondták futamuk után a magyarok, akik legközelebb így pénteken szállnak vízre ebben a számban, akkor már éremért.

Az utolsó magyar érdekeltségű délelőtti előfutamban, férfi K-4 1000 méteren – amely már nem szerepel az olimpiai programban – Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek próbált a döntőt érő első három közé kerülni, s ez sikerült is nekik. Végig tartották a lépést a szlovákokkal, s bár végül a második helyre szorultak, ők is készülhetnek a pénteki fináléra.

Közben a paraverseny nyitányán a 16 éves, tavasszal Európa-bajnok Kiss Péter megnyerte előfutamát, a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert pedig harmadikként zárt első pályáján KL1 200 méteren, így mindketten bejutottak a szám pénteki fináléjába, amelyben az első hat helyezett – nemzetenként azonban csak egy versenyző – indulási jogot szerez a jövő évi, tokiói paralimpiára.

Korisánszky Dávid és Mike Róbert kenupárosa második lett szerda délutáni középfutamában, így bejutott a pénteki döntőbe 200 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A nyitónap délutánjának középdöntős programjában egyedül ez a magyar egység volt érdekelt, miután délelőtt, az előfutamban negyedikként zárt. Az ötkarikás játékok műsorán nem szereplő versenyszám második fordulójában az első három hely ért finálét, s a magyarok az üzbégek mögött, a horvátok előtt értek másodikként a célba.

„Nagyon rövid nekem ez a kétszáz méter, mire észbe kapok, már célba is értünk. Szinte el sem fáradok” – mondta az MTI-nek a 35 éves Mike Róbert, aki 1000 méteres specialista, sikereit (világbajnoki cím, olimpiai negyedik helyezés) ezen a távon aratta. – „Ezzel együtt örülünk, hogy itt lehetünk, próbáljuk kihozni magunkból és a helyzetből a maximumot.”

„Én már versenyeztem 200 méteren, tavaly egyesben döntős voltam a vb-n, azaz számomra nagy annyira idegen, mint Robinak. Csak az utóbbi két hétben kezdtünk el készülni erre a számra, úgyhogy örülünk a döntőnek” – tette hozzá a 26 éves Korisánszky.

Szerdán még három 200-as egyes számban mutatkoznak be a magyarok, ezek közül a férfi és női K-1 200 méter olimpiai szám.

Később:

előfutamok 16.25:
férfi C-1 200 m (Hajdu Jonatán)
női K-1 200 m (Lucz Dóra)
férfi K-1 200 m (Csizmadia Kolos)

paraverseny, döntők 17.40

További tartalmak