Hüttner: Még ők sem fogták fel, mi történt, le vagyunk taglózva

Hüttner Csaba, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya értetlenül áll azzal szemben, hogy Kárász Annát és Kozák Danutát kizárták 500 méteren, mert a kajak az előfutam utáni mérlegelésnél könnyebb volt a megengedettnél. A kapitánynak elképzelése sincs arról, hogy mi történhetett.

Azért is fájdalmas az eset, mert a futamot könnyedén nyerték, Kozákék komoly aranyesélyesei voltak a döntőnek, olimpiai számról beszélünk, ráadásul mindez hazai környezetben, Szegeden történt.

„Az történt sajnos, hogy a vízre szállás előtt az edzőjük, Somogyi Béla ellenőrizte a hajó súlyát, 18,5-tel mérlegelt, ahogyan az előző napon is, vízre szálltak, és ahogy kijöttek, 17,20 lett a súlya. Azt hittük, hogy a belső mérleg rossz, de rátettük a másodikra is, ugyanúgy 17,20 volt. Nem értjük, hogy mi történhetett. Béla egyértelműen állítja, hogy a futam előtt is lemérlegelte, és 18,05 volt a hajó. Soha nem követett el ilyen hibát, nagyon akkurátusan mindent előre meg szokott tervezni, mindent precízen végrehajt, nem tudom, mire gondoljak, nem tudom, mi történhetett… Nem tudom megállapítani, hogy valaki kivett-e belőle súlyt, mert Béla elmondása szerint azok a súlyok, amiket beletett, azok benne is voltak. Vagy akkor volt benne súly, amikor ő csekkolta, aztán valaki kivette, de én inkább nem akarok összeesküvéseket gyártani. Ez most megtörtént, sajnos ez a szabály, a versenybírók helyesen jártak el. Ha kevesebb a hajó súlya, a világon mindenhol kizárják azokat a versenyzőket, akik nem tartják be a szabályokat. Ez a mi hibánk, ettől kezdve minden egyes mérlegelésnél a vízre szállás előtt ott kell lennünk és végig kell nézni a hajókat. Megpróbáltunk mindent, hatni, hogy mégis csak hazai pálya, az egyik legnagyobb esélyesről van szó, de vannak szabályok, amiket követni kell” – mondta kicsit rezignáltan Hüttner Csaba a kellemetlen kizárás után.

A bosszantó eset miatt a női kajak 500 méteres kvótáját Szegeden már nem lehet megszerezni, de esetlegesen más versenyzők ezt a veszteséget kompenzálhatják, például Lutz Dóra.

„Nem beszéltem erről Dórával, de nem is kell egy ilyen terhet rátenni. Lutz Dórában abszolút benne van, hogy az első öt hely egyikét meg tudja szerezni, ezt az előfutamban bizonyította is. Azt gondolom, hogy itt az átfedések végén biztos vagyok benne, hogy a pótkvalifikáción meg fogjuk szerezni vagy ebben, vagy az 500 párosban a kvótát” – válaszolt a Lutzot firtató kérdésre a kapitány.

Kárász és Kozákot érthetően megviselte a kizárás, a kapitány beszélt is velük az esetet követően.

„Ők ezt igazából nem fogták föl, de nagyon korrekten fogadták a hírt, ők is elfogadták, hogy ez egy szabály, ami ellen nem lehet mit tenni."

Nem csak Kozákék esete borzolta a kedélyeket a magyar csapatnál, hiszen a férfiaknál a kenu kettes 1000 méteres számában Dóri Bence egészségügyi okok miatt nem szállhatott vízre, a futam előtt cserélni kellett a párosban.

„A körülményekhez képest jól van (Dóri Bence), minél többet pihen, miközben az antibiotikumot szedi, ez a duzzanat le fog jönni a fejéről, jelen pillanatban lelkileg van mélyen, de én is, mert Bence megérdemelte volna, hogy hazai közönség előtt versenyezzen, és bebizonyítsa, hogy meg tudja szerezni a kvótát. Ez is egy olyan eset, hogy teljesen le vagyunk taglózva. Ebből fel kell állni és tovább kell menni. Lehet még erre koncentrálni, mert láttuk az előfutamban, hogy Mike Róberttel (és Kiss Balázs) jól teljesítettek. Ha ehhez egy kicsit hozzá tudnak tenni, a döntőbe is bejuthatnak. Várjuk a csodát, pláne azok után, hogy ez volt a második eset, hogy leöntöttek minket hideg vízzel. Én bízom bennük” – beszélt nyíltan a nap másik komoly megpróbáltatásáról a szövetségi kapitány.