Musorujsag
Élő Eredmények

Tizenkét éve nem fordult elő ilyen Kozák Danutával

m4sport.hu
Legutóbb 2007-ben történt meg, hogy az azóta ötszörös olimpiai bajnok kajakos elindult a vb-n és valamilyen számban ne nyert volna aranyat.
Kozák Danuta és Kárász Anna a női kajak párosok 500 méteres versenyének előfutamában a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. MTI/Szigetváry Zsolt

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta a legtöbb ötkarikás aranyérmet nyert magyar női kajakos. Klasszisához kétség nem férhet, az idei szegedi kajak-kenu vb-n azonban mégis olyasmi történt vele, amire legutóbb 2007-ben volt példa.

Ezúttal ugyanis aranyérem nélkül maradt a világbajnokságon. Idén az olimpiai kvótaszerzés volt a legfontosabb valamennyi szakág számára, így Kozák csak egyesben és párosban indult, a négyesben – a kvótaszerzésnek alárendelve magát – most másoknak adott helyet a szövetségi kapitány.

Hiába számított toronymagas esélyesnek 500 méteren Kárász Annával, a csütörtöki előfutam után kizárták az címvédő párost, mert a hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél. Ezzel a lelki teherrel állt rajthoz az egyesek vasárnapi döntőjében, ahol aztán a harmadik helyen ért célba.

Eddig egyetlen olyan vb volt, melyen indult és nem nyert aranyat. 2007-ben Szabó Gabriellával a párosok 1000 méteres távján bronzérmesek lettek. Két évvel később 500-on a Benedek Dalma, Kozák Danuta, Janics Natasa, Kovács Katalin összetételű négyessel aranyérmes lett, miként 2010-ben Szabóval párban immár 500-on.

2011-ben Kováccsal párosban és a Szabó, Kozák, Kovács, Benedek összetételű négyes tagjaként is a dobogó tetejéről hallgathatta a Himnuszt. Két évvel később az 500 méter egyesben és 200 illetve 500 méteren a négyes tagjaként is a legjobb volt. 2014-ben egyesben és a Szabó, Kozák, Kárász, Vad összetételű csapathajó tagjaként lett első.

2015-ben Szabóval nyert, míg a 2017-es vb-t kislánya születése miatt kihagyta. Tavalyi visszatérése parádésra sikerült, hiszen egyesben, párosban és a négyes tagjaként is a legjobbnak bizonyult.

Mindeközben nyert öt olimpiai és tizenhat Eb-aranyat is, és reményeink szerint ezek a számok jövőre változni fognak.

További tartalmak