Musorujsag
Élő Eredmények

Wichmann Tamás: Mélyen meghatott a felém áradó szeretet

Wichmann Tamás: Mélyen meghatott a felém áradó szeretet

M4 Sport
Felállva, vastapssal köszöntötték a 2019-es év életműdíjasát, Wichmann Tamást az Év sportolója gálán összegyűlt sportolók, edzők, szakvezetők. A 71 éves korábbi kenus az M4 Sportnak nyilatkozott az ünnepség után.

Wichmann Tamás, kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus vehette át csütörtökön az M4 Sport – Az év sportolója gála keretein belül a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíját. A korábbi kiváló sportolót vastaps fogadta a Nemzeti Színház színpadán.

„Elképesztő volt. Ezt a szeretetmegnyilvánulást külön köszönöm – nyilatkozta az M4 Sportnak a súlyos betegséggel küzdő 71 éves szakember. – Egészen mélyen meghatott.”

Wichmann elárulta, rendkívül büszke sportpályafutására, elért eredményeire, utólag már teljesen máshogy tekint egy-egy vereségre is.

„Így utólag már nagyon boldog vagyok, hogy az olimpiákon volt két ezüstöm, egy bronz, egy negyedik hely, hogy eljuthattam a legjobbak közé. Már nem úgy ülepedik meg bennem, mint kudarc, hanem egy verseny, amely nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Ennyi.”

1979-ben Unesco Fair Play-díjat kapott, mert segített felkészülni riválisának, az egykori Jugoszlávia színeiben versenyző Mateja Ljubeknek, aki aztán a belgrádi világbajnokságon legyőzte őt.

„Büszke vagyok rá, hogy együtt dolgoztunk, előbb, mint barátok, majd később, mint edző és versenyző. Büszke vagyok arra, hogy 1984-ben sikerült eljuttatni olimpiai bajnoki címig.”

Nem is kérdés, természetesen továbbra is figyeli a kenu sportágat, ellátogatott a 2019-es nagy versenyekre, közte a szegedi világbajnokságra is. „Más – jegyezte meg az MTK-nál évtizedekig gyerekekkel foglalkozó szakember. – Felgyorsult a világ és a kenu is. Könnyebbek lettek a hajók, elképesztően nagy sebességre képesek. A stílusuk, mozgásuk is más. Tartottunk már megbeszélést a szakemberekkel, hiszen a kenu sportágban nagy visszaesés mutatkozott. Nagyon drukkolok azért, hogy ebben az esztendőben még az olimpiai kvótát sikerüljön valami úton-módon megszerezni. Ezek a fiúk tehetségesek. Az ő munkájuk ér annyit, hogy egy dobogós, dobogó közeli helyezést tudjanak produkálni.”

Hozzátette, olimpiai bajnokunkkal, a már edzőként dolgozó Vajda Attilával időnként átbeszélik, melyikük mit is gondol a kenuról. „Vajda Attila személyében igaz partnerem van. Amikor néhány gondolatot megosztunk egymással, nem sok eltérés van.”

További tartalmak