Nem aggódik az olimpiai kvóták miatt a kajakosok elnöke és kapitánya

A kialakult helyzet a koronavírus-járvány miatt, közelítve a tokiói olimpia tervezett kezdéséhez komoly nehézségeket okoz szinte minden sportágban, hiszen még rengeteg versenyt kellene megrendezni az olimpiai kvóták megszerzéséért, de jelenleg szinte a teljes sporttársadalom leállt.

Az elhalasztott versenyeket későbbi időpontokra kell áttenni, amennyiben ez nem sikerül, akkor más módon kell megoldania a sportolók számára az indulás jogát a Nemzetközi Olimpiai Szövetségnek.

A probléma a magyar kajak-kenu válogatottat is érinti, a sportág nemzetközi szövetsége május végéig az összes versenyt elhalasztotta.

Hogy ez milyen hatással van a magyar kajakosok és kenusok felkészülésére és esélyeire, erről Schmidt Gábor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Hüttner Csaba szövetségi kapitány beszélt.

„Természetesen már voltak egyeztetések a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséggel, ezért számítottunk arra, hogy a kialakult helyzetben az olimpiai kvalifikációs versenyeket várhatóan törlik, ez így is történt. Ez egyelőre Rasicére vonatkozik, amely a sprintet érinti, illetve Londonra, ahol a szlalom versenyeket rendezték volna. Most egyenlőre át kell gondolni a helyzetet, reggel is volt egy egyeztetés a szövetségi kapitány úrral, aki már megkezdte az egyeztetést az edzőkkel és a versenybizottsággal. Ezek alapján sor kerül a felkészülési program módosítására és döntünk arról, hogy mi lesz a menetrend. Egy bizonytalansági tényező fennáll, mert nem tudjuk, azzal, hogy törölték a kontinens kvalifikációs versenyét, milyen alapon és milyen módon fogják leosztani a maradék kvótákat, erről a szövetség április elejére ígért tájékoztatást. Ez befolyásolja, hogy milyen lépéseket teszünk ezután. Mindaddig folytatjuk a felkészülést. Már csak pár versenyzőnk van külföldön, de péntekre mindenki hazaér. A versenyzők az általunk bevezetett protokoll alapján, miszerint két negatív mintával kell rendelkezniük, edzőtáborokban folytatják a felkészülést, ez alapvetően azokra a versenyzőkre vonatkozik, akik az olimpiai felkészülésben érdekeltek. Mi arra számítunk, hogy a világbajnokság vagy a 2018-as Európa-bajnokság alapján osztják ki a kvótákat. Ez azt jelentené, hogy mi további kvótákat fogunk kapni, de ennyire még nem mennék elébe a dolgoknak. Azt gondolom, hogy június elején vagy közepén sorra kell, hogy kerüljenek ezek a válogatók” – nyilatkozta Schmidt Gábor.

Akiket a legmélyebben érintenek ezek a mostani intézkedések azok a versenyzők, akiknek még nem biztosított az olimpiai részvétel, de a szövetség elnöke szerint jól és megértően veszik a nehézségeket.

„Nagyon örülök, hogy a versenyzők nagyon együttműködőek, az edzőkkel karöltve. Mindenkit türelemre intettünk, most is mindenki házi karanténban van. Mindenki megértette, hogy a sport ugyan fontos a számunkra, de vannak fontosabb dolgok is, például a kormányutasítások, hogy otthon maradjanak az emberek, ne menjenek csoportokba, ne legyenek különböző rendezvények, amelyet természetesen ránk is vonatkoznak” – mondta a szövetség elnöke a sportolók hozzáállásáról.

Hüttner Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya is úgy véli, hogy a versenyzők fegyelmezettem fogadták a felkészülésük közben megváltozott körülményeket.

„A kialakult helyzet súlyossága révén nagyon együttműködőek voltak a versenyzőink a saját biztonságuk miatt és persze azért, hogy egyáltalán hazaérjenek (a dél-afrikai edzőtáborból). Jelen pillanatban még mindig az olimpiai felkészülésen van a koncentráció. Azon az állásponton vagyunk, hogy a válogatott versenyzőinknek meg kell adni minden segítséget ahhoz, hogy folytathassák a felkészülést. Megpróbálunk a számukra egy olyan egészséges közeget kialakítani, ahol nyugodtan, kvázi karanténban tudják folytatni a felkészülést. Csak olyan versenyzőt engedünk a táborba, akinek negatív a vírustesztjük” – mondta Hüttner Csaba, aki hasonlóan vélekedik a kvóták esetleges elosztásáról a szövetség elnökével.