Az egyesre fókuszál, de csapathajóra is nyitott Kárász Anna

A tavalyi, balszerencsés világbajnokság után edzőt és edzőpartnert váltott és visszatért Szegedre Kárász Anna. A világ- és Európa-bajnok kajakos az M4 Sportnak elmondta, elsősorban az egyesre készül, de csapathajóra is nyitott.

Kárász Anna versenyez a női kajak egyesek 500 méteres előfutamában a milánói kajak-kenu világbajnokságon 2015. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Tavaly augusztusban az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost címvédőként kizárták az előfutam után a szegedi vb-n, mert a hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél.

Kárász az M4 Sportnak elmondta, szüksége volt néhány hétre, hogy túltegye magát a kizáráson, majd ősszel edzőt és edzőpartnert váltott, Simon Miklóst és Kozák Danutáékat elhagyva visszatért Szegedre, ahol Kovács Lászlóval és Molnár Dániel erőnléti edzővel készül.

„Gyarkorlatilag újraterveztük az előző évekhez képest a felkészülésemet, visszanyúltunk régi dolgokhoz, miközben új tapaszatalatokat is be tudtunk építeni. Nagyon jól akakult a felkészülésünk, összességében pozitív volt minden és jó állapotban voltam, vagyok” – nyilatkozta a kajakos.

Szeged, 2015. június 6.
Kárász Anna a kajak-kenusok első világbajnoki válogatóján a Szeged melletti Maty-éren, a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban 2015. június 6-án.
MTI Fotó: Kovács TamásHozzátette, a váltásra nem a viszony megromlása miatt került sor, hanem azért, mert úgy érezte, változásra van szüksége ahhoz, hogy újra megtalálja a belső motivációját.

„Nem sikerült túl jól az előző szezonom egyesben, úgy éreztem, hogy kell egy kis felfrissülés. Bizonytalan voltam akkor, amikor eldöntöttem, hogy visszajövök Szegedre, tartottam attól, hogy milyen lesz egyedül edzeni, illetve egy-két dologtól, ami régen nem annyira jól működött, de hallgattam a megérzésemre, belevágtam és útközben minden kialakult” – fogalmazott a 28 éves sportoló, aki úgy érzi, a téli felkészülés során abban is fejlődni tudott, hogy az elmúlt időszak sérülései után jobban terhelhető legyen.

Kárász Anna – aki a 2015-ös válogatón egyesben legyőzte Kozák Danutát – elsősorban az egyesre készül, de a párostól sem zárkózik el. „Reméljük, jövőre lesz olimpia, szeretnék egyesben visszakerülni arra a szintre, ahol voltam. Elsősorban 500 méteren, de lehet akár 200 is. Nem zárkózom el semmilyen páros elől, de egyelőre nagyon nehéz csapathajót vagy párost tervezni. Alapvetően az egyesen van a fókusz, és ha bármi olyan lehetőség jön, ami jó lehet, amiben látunk fantáziát, akkor nyitott vagyok.”

Az olimpia elhalasztása leginkább magánéleti szempontból okozott nehézséget a 28 éves kajakosnak, hiszen már a családalapítást fontolgatja. „Lassan szeretnék áttérni egy más életformára, szeretnék családot, gyerekeket. Ebből a szempontból hidegzuhany volt, hogy akkor most minden csúszik egy évvel. De azért jelentősen nem befolyásol semmit, nem mondom, hogy szeptemberben mindenképpen gyereket vállaltam volna, de már sokat eszembe jut, hogy másfajta életet éljek.”

Az interjúért kattintson a lejátszóra!