Musorujsag
Élő Eredmények

Nevetés, könnyek, az athéni aranyérem története - exkluzív interjú Kovács Katalinnal és Janics Natasával

Nevetés, könnyek, az athéni aranyérem története - exkluzív interjú Kovács Katalinnal és Janics Natasával

M4 Sport
2004-ben Athénban ért fel először a csúcsra a Kovács Katalin-Janics Natasa kajakpáros és állt fel a dobogó legfelső fokára. Az M4 Sport exkluzív interjút készített a Bulgáriában edzőként dolgozó Janics Natasával és a Budapesti Honvédnél tevékenykedő Kovács Katalinnal, akik a páros teljes történetét elmesélték a kezdetektől egészen a 2016-os drámai befejezésig. Az interjú első felében az athéni játékokig vesszük górcső alá a duó történetét, a második részletet szombattól láthatják az m4sport.hu-n.

Az M4 Sporton hétköznap és szombat esténként látható a magyar olimpiai sikereket felidéző sorozatunk, ennek apropóján nosztalgiáztunk az athéni olimpián párosban első aranyérmüket szerző sikerduóval, Kovács Katalinnal és Janics Natasával.

„Nem kellett és nem is lehetett azon gondolkozni, hogy akarok-e Natasával egy hajóban evezni, számomra ez nem volt dilemma – mondta a kezdetekről Kovács Katalin, elárulta, számára egy nehéz helyzetben jött az ötlet, hogy üljenek össze, már az első alkalommal „fantasztikusan ment alattuk a hajó”. – Van ilyen az életben, amikor egyszer csak az ellenfelekből csapattársak lesznek. Sokszor megkérdezték, hogyan tudtam Natasával összeülni. Hogyne tudtam volna?! Az ember nem ellensége önmagának.”

„Nehéz helyzetben voltam 2004-ben, mert tudtam, a legjobbnak kell lennem, hogy kijussak az olimpiára és jobbnak kell lennem Kovács Katalinnál – vette át a szót mosolyogva Janics Natasa. – Nem szerettem volna, hogy haragudjanak rám, pedig ez lett. Nemcsak Katalinról beszélek, hanem a többi lányról is, hiszen valamennyien szeretnék az országot képviselni egy olimpián. Harc volt 2004-ben, jó visszaemlékezni rá és a végső eredmény kárpótol mindenért.”

Elárulták, kőkemény időszak volt, ahol 10-12 lány komolyan küzdött az álmaiért, amit ha elvettek tőle, az nem volt könnyű feldolgozni. „Bízom benne, hogy a többiek már máshogy gondolják, az idő mindent megváltoztat. Az élet kemény dolog, vannak győztesek és vesztesek, lehet, hogy valaki csak egy hajszállal veszít el valamit, de ilyen az élet. Nem győzhet vagy nem veszíthet mindenki” – összegzett Kovács Katalin.

2004-ben az athéni olimpián együtt győztek, a döntőre azonban teljesen más lelkiállapotban érkeztek, hiszen Janics Natasa megnyerte az egyest, Kovács Katalin viszont egy nappal korábban a négyessel „csak” ezüstérmet szerzett.

„Egymással edzettünk egész évben, tudtuk mire vagyunk képesek, fel voltam készülve rendesen a döntőre – emlékezett vissza Janics. – Nálam nem volt nagy izgalom, de azért el kellett olvasnom egy könyvet, hogy kicsit megnyugtasson, jobban bízzak magamban. Og Mandino írta, A legnagyobb csoda a világon a címe. De ez nem egy énközpontú könyv, inkább motivációs, nyugtató mű. Nagyon szeretem, mert édesapámtól kaptam. Mikor elolvastam, elmentem a versenyre, végigmentem, megnyertem. Olyan volt, mint egy jól működő gépezet. Mikor beértem akkor tudatosult, hogy ez nem csak egy program, sok ember munkája, sokak vágya volt ez a győzelem, nem csak az enyém, úgyhogy ez egy csoda” – tette hozzá meghatódottan a háromszoros olimpiai bajnok kajakos.

„Én az olimpiákon valahogy mindig egy érzelmi hullámvasúton ültem. Nem sikerült a négyest megnyerni úgy, hogy esélyesei voltunk a számnak. Eltelt egy nap a kettő közt, próbáltam aludni egyet, kikapcsolni az agyamat, arra koncentrálni, hogy mi lesz másnap. Tudtam, hogy Natasa nagyon jól megy, azt is, hogy a párosunk is. Sosem voltam olyan sok önbizalommal megáldva, mint Natasa, óvatosabb voltam, nem mertem elkiabálni semmit. Inkább úgy készültem, hogy elkerüljem a kudarcot. Fantasztikus időket mentünk, olyan összhangban voltunk, hogy azt gondoltam, ezt csak mi ronthatjuk el” – idézte fel az athéni pillanatokat Kovács Katalin.

A döntőben a Birgit Fischer-Caroline Leonhardt bombaerős duót sikerült legyőzni.

„Nem lepett meg, hogy ilyen nagy fölénnyel sikerült győznünk” – árulta el Janics Natasa.

„Tudtam, hogy ezt fogja mondani” – vágott közbe nevetve Kovács.

„Tudtam, hogy idős. Talán, ha fiatalabb és erősebb lett volna, akkor… Önbizalmam volt, na nem úgy mentem fel a pályára, hogy ez megvan, de volt önbizalmam megnyerni. Nyugodt voltam a rajtban is. Nem tudom Kati mennyire emlékszik, de mikor beültünk mondtam, milyen a pálya és mit várhatunk a körülményeket figyelembe véve. Mindent tudtunk, nem lehetett nagyon rontani.”

Az interjú folytatását szombaton láthatja az m4sport.hu-n.

Az olimpiai bajnok magyar Kovács Katalin (j) és a kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa (b) ünnepel a hajójában a női kajak kettesek 500 méteres versenyének döntője végén a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokon Athénban. MTI Fotó: Illyés Tibor

További tartalmak