Musorujsag
Élő Eredmények

Janics Natasa üzenete Kovács Katalinnak: Kezdjük el a felkészülést a tokiói olimpiára

M4 Sport
Kovács Katalin az M4 Sportnak elmondta, óriási feszültség munkált benne a 2008-as pekingi páros döntő előtt, ám mikor rajthoz álltak, a korábbi fájó kudarc ellenére már tudta, őket itt már senki sem győzheti le. A két sportoló a mai napig kiváló kapcsolatot ápol, Janics Natasa pedig érdekes ötletekkel is bombázza Kovács Katalint.

A 2004-es athéni olimpián szerzett aranyérem után is sorra nyerték a versenyeket, aztán viszont szakított egymással a páros, amely sok dolgon ment keresztül, mielőtt újra összeállt volna a pekingi játékokra.

„Az egy olyan időszak volt, hogy tudtuk, ha valamelyikünk egyest megy, nem fogunk tudni párosban versenyezni. És mindketten az egyesre készültünk, szerettük volna megmutatni, mit tudunk” – mondta Kovács Katalin.

„Peking előtt vágytam a pihenőre, amit lehet, hogy a 2004-es olimpia után kellett volna beiktatni, de olyan jó páros voltunk, hogy vitt a siker előre bennünket. Nekem ott volt a gond, hogy 2007-ben elmentem az edzőmhöz, hogy megbeszéljük, én azt az évet kicsit lazábbra szeretném venni. Ő viszont ezt nem értette meg, így össze is vesztünk. Kiabált velem, és mikor harmadszor is kirúgott a teljesítményem miatt, akkor már nem akartam visszamenni. 2008-ban jó erőben voltam, ám a válogató előtt visszaesett a teljesítményem. Aztán fényt láttam, mikor Kovács Kati megjelent Szegeden, mert szeretett volna párost is menni és végül együtt edzettünk, úgyhogy csoda történt velem 2008-ban” – mondta mosolyogva Janics Natasa.

A páros persze kijutott a 2008-as olimpiára, ám annak a döntőjében nem akármilyen lelki teherrel álltak rajthoz, hiszen Kovácsnak sem négyesben, sem egyesben nem jött össze a hőn áhított aranyérem.

„Jegyet váltottam a hullámvasútra. A négyes utáni napon jött az egyes és a páros, és nagyon furcsa volt az a nap. Nagyon készültem rá, óriási álmom volt, hogy olimpián egyéniben indulhassak. Előző évben világbajok lettem, úgy éreztem, jól megy alattam a hajó. Úgy érzem, hogy az a rengeteg stressz, ami abban az évben ért, ott csúcsosodott, azon a napon. Elmentem megcsinálni a napi rutinomat, de nem tudtam bemelegedni. Sem izomzatilag, sem fejben nem voltam ott. Végül egyesben negyedik lettem, ami miatt nagyon feszült voltam, így alig vártam már, hogy Natasával hajóba üljünk. De előtte már megkönnyebbültem, mert az izmaim elkezdtek rendesen működni. Ráadásul a magyar csapat sem az elvárások szerint szerepelt, mi pedig az utolsó nap versenyeztünk. De a rajtnál már úgy éreztem, itt minket most senki nem győzhet le.”

„Láttam Katin, hogy nagyon nehéz neki, szívesen megöleltem volna, de inkább csak a tekintetemmel próbáltam támogatni. Aztán egyszercsak azt mondta, kell ez az arany, szerezzük meg!” – emlékezett vissza Janics Natasa, és végül így is lett, a kajakduó 500 méteren megvédte olimpiai bajnoki címét.

Ez négy év múlva 2012-ben már nem sikerült, pedig a négyessel előző nap sikerült aranyérmet szerezni, ami óriási lelki töltetet adott.

„Ennek ellenére nem ment alattunk jól a hajó, nem voltunk összhangban. Kudarcnak éltük meg a második helyet, de nem az ezüstérem miatt, hanem mert legyőztek minket” – idézte fel a történteket Kovács Katalin.

A páros drámai végét végül az jelentette, amikor a 2016-os válogató versenyen futam közben feladták a versenyt, Janics Natasa letette a lapátot.

„Mindenkinek van olyan az életében, amikor rossz döntést hoz” – mondta az esetről Kovács Katalin, mire Janics Natasa hozzátette, már 2012 óta hozott folyamatosan rossz döntéseket.

A két versenyző azonban egyáltalán nem ápol rossz viszont, sőt, bár távol élnek egymástól, a mai napig tartják a kapcsolatot.

Kovács Katalin elmondta, Janics Natasa több extra ötletet is be szokott dobni, ezek közül az egyiket maga Janics elevenítette fel viccesen: „Arra szoktam gondolni, hogy kezdjük újra. Most, hogy elhalasztották az olimpiát, kezdjük el a felkészülést”.

További tartalmak