Letette a lapátot az olimpiai bronzérmes Kiss Tamás

Visszavonult az olimpiai bronzérmes kenus, Kiss Tamás, aki a 2008-as pekingi olimpián Kozmann Györggyel végzett a harmadik helyen C-2 1000 méteren, miután Kolonics György halála után ő került a hajóba.

Kiss Tamás (Fotó: MTI/Kovács Tamás)Az NKM Szeged 33 éves, Európa-bajnok versenyzője a Nemzeti Sportnak azt mondta, befejezi az élsportot, és ennek több oka is van.

"A legfőbb, hogy az utóbbi másfél évben nem szerettem már kenuzni, nem éreztem magamban a korábbi tüzet és motivációt. Ehhez jött, hogy az előző évhez hasonlóan januártól újra sérüléssel bajlódtam, a tavaszi edzőtáborozás alatt pedig haláleset történt a családban, ami nagyon megviselt. De miután hozzászoktam a hullámvölgyekhez, úgy voltam vele, összeszorítom a fogam, kitartok, hiszen nagyon közel van már az olimpia" - fogalmazott.

A tokiói játékok elhalasztása után aztán úgy érezte, hogy még egy évet biztosan nem tud végigcsinálni.

Kiss Tamás azt mondta, jó érzésekkel gondol vissza az elmúlt huszonkét évre.

"A csepeli vízitelepen nőttem fel Ludasi Róbert keze alatt, aki apám helyett apám volt, mindig nagyon hálás leszek neki a közös munkáért, a támogatásáért - az eredményeink magukért beszélnek. Jó szívvel gondolok arra is, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség egész pályafutásom alatt támogatott, amit ezúton is szeretnék megköszönni, és méltányolom, hogy a szegedi egyesület az utolsó években biztosította a váltás lehetőségét, a feltételeket. Változó, kereknek érzem-e a karrieremet; ha jobb a hangulatom, egyértelműen igen a válaszom, a rosszabb napokon a hiányérzet az erősebb, szerettem volna 2008 után még egyszer olimpiai dobogóra állni" - összegzett.

Kiss Tamás (Fotó: MTI/Kovács Tamás)A jövőjével kapcsolatban Kiss Tamás azt mondta, még keresi az útját, el tudja képzelni, hogy a sportban dolgozzon, de civil vállalkozás indításában is gondolkozik.

Kiss Tamás az M1-nek elmondta, a döntés már régebben megszületett, de még érlelte magában egy kicsit, mielőtt bejelentette. „Most, hogy megtörtént, kettős érzések vannak bennem. Az utóbbi hetekben már el tudtam engedni a kenuzást, úgy éreztem, hogy jó döntés ez, most viszont kicsit kellemetlen érzés, hogy lezártam a pályafutásomat.”

A kenus hozzátette, a döntés legfőbb oka az volt, hogy már nem érezte magában azt a tüzet, ami a folyamatos fejlődéshez és önmaga legyőzéséhez kell. „Úgy éreztem, méltatlan lenne így odaállni egy versenyre, egy 80 százalékos Kiss Tamás nem én vagyok, és nem is szeretnék azzá válni, úgyhogy tisztességesebb inkább abbahagyni” – fogalmazott Kiss Tamás, aki szerint pályafutása legfőbb értelme az volt, hogy néhány embernek örömet tudott okozni egy-egy versenyével.

Az olimpiai bronzérmes kenus úgy fogalmazott, a pályafutása nem írt le klasszikus ívet, a 2008-as évben történtek nagyon váratlanok, megfoghatatlanok voltak, és csodaszámba ment, hogy Pekingben bronzérmet szerzett. „Utána négy-öt évig tartott, amíg visszaverekedtem magam a kenus élvonalba. Gyötrelmes évek voltak, a siker engem agyonnyomott, nagyon lassan tudtam feldolgozni, megszenvedtem. Csabai Edvin fogalmazta meg jól: én nem előtte, hanem utólag dolgoztam meg azért az olimpiai bronzéremért, ami azért elég rendhagyó” – mondta Kiss Tamás.

Kiss Tamás nem zárta ki, hogy amennyiben a sérüléséből fel tud gyógyulni, az országos bajnokságon – amelyre a tervek szerint augusztus végén kerülhet sor – csapathajóban még vízre száll búcsúzóul.


Az interjúért kattintson a lejátszóra!