Szegeden lesz a 2021-es kajak-kenu pótkvalifikációs világkupa

Kiadta jövő évre tervezett versenynaptárát a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A tokiói olimpia európai pótkvalifikációs versenyét, és az első gyorsasági világkupát 2021. május 12-16. között Szeged rendezheti meg.

Atlanta, 1996. augusztus 4. Kőbán Rita (elöl 5-ös rajtszám) kajakos versenyez a női kajak egyes 500 méteres versenyszámban a XXVI. nyári olimpián. A sportoló győzelmével olimpiai bajnok lett. MTI Fotó: Földi Imre
Ennek értelmében a versenyre - amely egyben világkupa is lesz - május 12-16. között kerül majd sor.

Schmidt Gábor, a sportág hazai szövetségének elnöke ezzel kapcsolatban korábban az M4 Sportnak azt mondta: amikor megpályázták a 2021-es vk-rendezést, még nem lehetett tudni, hogy az nem a tokiói olimpia után, hanem előtte lesz. Az olimpia halasztását követően az ICF jelezte, hogy a szegedi vk a sprint és a paraszakágban egyben az európai kontinentális olimpiai kvalifikációs verseny is lesz.

A sportvezető kiemelte: óriási dolognak tartja, hogy az olimpiát megelőzően a maradék kvótákat Magyarországon lehet megszerezni. A 2019-es, olimpiai kvótaszerző világbajnokságot - amelyen a tokiói helyek nagyobb része gazdára talált - ugyancsak a Maty-éren rendezték meg.

Az ICF állásfoglalása szerint jó esély van arra is, hogy idén szeptember 23-27. között a magyar szervezők megrendezhetik az eredetileg július közepére tervezett nem olimpiai számok világbajnokságát is Szegeden. Ezen az eseményen a tervek szerint az olimpiai számok világkupa-versenynek számítanak majd. Erről legkésőbb június elején születhet meg a végső döntés.