×

„Lelkis srác volt, elsírta magát, mikor lecsúsztunk a dobogóról” – sporttársai Kolonics Györgyre emlékeztek

Ma lenne 48 éves Kolonics György, kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok magyar kenus, akiről sporttársai meséltek a Kossuth Rádiónak.

Az interjúért kattintson a lejátszóra:Storcz Botond – háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya

„Kolonics Györgynek megmaradt az emléke. Mindig szóba kerül és mindig jó szívvel emlékszem rá, most is mosolygok. Nagyon rendes, szerény gyerek volt, akiben csak jó szándék volt.”

Pulai Imre, olimpiai bajnok magyar kenus

„A párizsi világbajnokságon másodikok lehettünk volna, de a hajónk elment rossz irányba. A Koló volt a kormányos és szegény elsírta magát. Nyugtattuk, mondván ez benne van a pakliban, ilyen négyes kenu. Maximalista volt, így aztán nagyon a szívére vette, hogy nem tudtunk felállni a dobogóra – negyedikek lettünk. Egy csendes és tisztességes srác volt, kicsit magának való és nagyon lelkis, akit néha az olimpiákon is biztatni kellett. Viccelődött azért persze, de inkább komoly volt és céltudatos, aki tudta, mit szeretne elérni ebben a sportban, és ennek mindet alárendelt.”

Kozmann György – Koloncsics György társa, kétszeres olimpiai bronzérmes és ötszörös világbajnok kenus

„Az egész pályafutásomat végigkísérte. Az elején, mint példakép, aztán hogy felnőttem, mellette versenyezhettem. A szakmai csúcsra akkor értem fel, mikor egy hajóban térdelhettem vele. Az emberi agy szelektál, nagyon sok jó élmény megmaradt Kolóval kapcsolatban, de vannak szörnyű emlékeink is, mint például a tragédia napja. Érdekes, de a temetése például teljesen kiesett, csak a fotók alapján tudtam, hogy az megtörtént. Kolonics György. Ezért aztán az alapítvány is azt tűzte ki céljául, hogy az ő örökségét építsük.”