Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb magyar döntős egységek a szegedi kajak-kenu világkupán

Újabb magyar döntős egységek a szegedi kajak-kenu világkupán

mti
Szinte hibátlanul sikerült a délutáni középfutamos program a házigazda magyar csapatnak, a paradöntőkben pedig újabb érmeket gyűjtöttek a hazai versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupa pénteki nyitónapján.

A verseny második szakaszában minden futamban az első három hely ért döntős folytatást.
Kezdésként, a női C-1 500 méter első középdöntőjében kettős magyar sikert láthatott a Maty-ér közönsége, Bragato Giada nyert Kisbán Zsófia előtt, majd a kajak kettesek hasonló távú versenyében Bodonyi Dóra és Kőhalmi Emese másodikként, Szellák Szabina és Zupkó Vanda pedig harmadikként ért célba. A férfi kajakosoknál, ugyancsak 500-on Kopasz Bálint szinte végighajrázta a távot, hatalmas tempót diktálva akkora előnyt szedett össze, hogy a végén már ki is engedhetett, így is nyert, míg a másik középfutamban Birkás Balázs nagyot küzdve lett harmadik. Férfi C-1 1000 méteren hazai részről csak Kiss Balázsnak sikerült beverekednie magát a legjobb kilenc közé, harmadikként célba érve 15 századmásodperccel előzte meg honfitársát, az így B döntőbe kényszerülő Bodonyi Andrást.

Másik hat számban most kezdődtek meg a küzdelmek.

Női C-2 500 méteren a Gönczöl Laura, Opavszky Réka duón – amelynek tagjai mindössze 17 évesek és a koronavírusos Balla Virág, valamint az ugyancsak visszaléptetett Devecseriné Takács Kincső helyére ugrottak be – egyáltalán nem látszódott megilletődöttség. A páros szép előfutam-győzelemmel egyből továbblépett a döntőbe, ahogy a második előfutamban vízre szálló Bragato, Kisbán kettős is, amely másodikként ért célba.

A férfi 1000 méteres párosoknál ugyanakkor egyedül az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenus egységnek sikerült egyből a fináléba verekednie magát a magyarok közül. Az idei év felfedezettjei, akik az összes nyári edzésversenyt megnyerték Szolnokon, immár a nemzetközi mezőnyben is letették a névjegyüket. Annak ellenére, hogy a megszokottól eltérően mindketten a jobb oldalon eveznek, magabiztosan utasították maguk mögé riválisaikat, s legközelebb már a döntőben bizonyíthatnak. A Sáfrán Mátyás, Bakó Tamás duó és a kajakosoknál a Noé Zsombor, Dombvári Bence kettős egyformán negyedikként zárt, Kammerer Zoltán és Kulifai Tamás pedig ötödik lett első pályáján – ezek az egységek a középfutamba kerültek.

Női K-1 500-on nem lehetett egyenes ágon továbbjutni, az előfutamok során Bodonyi Dóra egy első, Kőhalmi pedig egy harmadik hellyel „melegített” a középdöntőre.

Az új szám, a 200 méteres vegyes páros most debütál a nemzetközi porondon. Kezdésként, az előfutamban a kenusoknál Molnár Csenge és Hajdu Jonatán második, míg Kisbán Zsófia és Fekete Ádám harmadik, a kajakosoknál Lucz Anna és Csizmadia Kolos első, Kiss Blanka és Apagyi Levente pedig harmadik hellyel lépett tovább a vasárnapi döntőbe.

A para szakágban már a nyitónapon is rendeztek finálékat, s a délelőtti egy-egy ezüst- és bronz után délután további nyolc érmet, közte egy aranyat is szereztek a magyarok. A tavaly ugyanitt világbajnoki címet szerzett Kiss Pétert ezúttal sem lehetett megelőzni a KL1-es kategória fináléjában, amelyben Suba Róbert a harmadik helyen végzett. Pulai Erika (KL1), Varga Katalin és Rozbora András (KL2), valamint Molnár Nikoletta (KL3) ezüstérmet szerzett, Rescsik Csaba (KL2) és Kiss Erik (KL3) pedig harmadik lett.

A gyorsasági és a para szakágban idén ez az egyetlen felnőtt nemzetközi verseny, 33 ország több mint 400 sportolója vesz részt rajta.

A járványügyi szabályok és korlátozások ellenére, illetve azok szigorú betartása mellett szurkolók is lehetnek a Maty-éren, de akik nem tudnak a helyszínen drukkolni, azok minden futamot követhetnek a rendezvény hivatalos honlapján. Szombaton és vasárnap délelőtt a döntőket az M4 Sport is élőben közvetíti.

A vk további programja:
szombat:
középfutamok 9.15
döntők 11.33
középfutamok 14.30
előfutamok 15.25
paraverseny, döntők 9.55, 11.00, 15.45 és 16.50
vasárnap:
középfutamok 9.30
döntők 10.33

Borítókép: Kopasz Bálint futama végén ki is engedhetett, nagyon magabiztosan verte a teljes mezőnyt. (m4sport.hu)

További tartalmak