Musorujsag
Élő Eredmények

A parton nincs zuhanyzási lehetőség és elkél a gumicsizma, de három magyar egység már döntős a kajak-kenu vb-n

m4sport.hu, MTI | Szerző: Szerencsés Szilveszter
Mondhatni áldatlan állapotok uralkodnak a regattának otthont adó Bagsvaerd-tónál Dániában. Az időjárás szeles, éjjel kiadós eső áztatta a dán fővárost, ennek következtében pedig a versenyhelyszín környékét is. Ötvenhat ország közel 700 versenyzője - köztük 42 magyar - küzd a csütörtöktől vasárnapig tartó koppenhágai gyorsasági és para kajak-kenu világbajnokságon. A nap folyamán további nyolc egység kezdi meg szereplését a vb-n.
Kopasz Bálint MTI/Szigetváry Zsolt

Az alapesetben festői szépségű Bagsvaerd-tó jelenleg mégsem olyan gyönyörű, mint tiszta időben. A dán válogatott fő felkészülési bázisa jelenleg sokszor szeles, ezt már a szerdai edzésnapon is tapasztalták a versenyzők. Az infrastruktúrája pedig igencsak messze áll a szegedi Maty-éren tapasztaltaktól.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emma Bock (@emmasbock) által megosztott bejegyzés

A szél mérséklődött ugyan a nyitónap reggelére, de éjjel jelentős mennyiségű csapadék hullott a versenyhelyszínen, ennek következtében a part mentén gyalogosan közlekedve elkél a gumicsizma. A szervezésre és a körülményekre Hüttner Csaba szövetségi kapitány is panaszkodott: „már a csapat érkezésekor sem volt minden rendben, késett a transzfer, ráadásul nem is abba a szállodába vitték őket, ahova kellett volna, s a pályától viszonylag messze, 50 percnyire laknak” – fogalmazott.

Hüttner szóvá tette azt is, hogy a parton nincs zuhanyzási lehetőség, az ebédlőben pedig nem lehet leülni, a megkapott ételt a szabadban – a földön, egy fatörzsön vagy nagyobb köveken elhelyezkedve, illetve állva – kell elfogyasztaniuk a résztvevőknek.

Utóbbi intézkedés még a koronavírus-járvány következménye – noha Dániában egy hete feloldottak minden korlátozást, így a szájmaszk viseletét, a biztonságos távolságtartást, a gyülekezési korlátozást és a védettségi igazolvány használatát. A világbajnokság területén ezzel együtt – tekintettel a sok külföldi jelenlétére – zárt térben továbbra is kötelező a maszk és a kézfertőtlenítés, s ügyelni kell a távolságtartásra is.

Kiváló magyar kezdés, három egység már biztosan döntős

A délelőtt első felében vízre szállt három egység mindegyike olyan helyen végzett az előfutamában, amellyel kihagyhatja a középfutamot, s már készülhet a szombati döntőre.

Elsőként az UTE duóját, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes 200 méteres kajak kettest, Kiss Blankát és Lucz Annát szólították a rajthoz a Bagsvaerd-tavon, s ők az oroszok és a lengyelek mögött célba érkezve megszerezték a harmadik pozíciót, amely még éppen finálés folytatást ért.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kiss Blanka (@blankii28) által megosztott bejegyzés

„Nagyon izgultam, mert erre a versenyre helyet cseréltünk, most én ülök elöl. Bár a körülmények nem ideálisak, s olyan tipikus első pályás futam volt ez, örülünk, hogy bejutottunk a döntőbe” – értékelt az MTI-nek Kiss.

Az előző, szegedi vb-n ezüstérmes, friss olimpiai ötödik Balla Virág, Takács Kincső kenupárosnak sem okozott gondot a döntőbe jutás kiharcolása 500 méteren, végig kontrollálták az előfutamot, amelyet meg is nyertek, s mint a parton elmondták, még maradt is bennük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Virág Balla (@virag.balla) által megosztott bejegyzés

„A futamunkból hiányzott a kínai egység és a kanadaiak sem a legerősebb párosukat szerepeltetik most, így egy higgadt, erős ötszáz métert jöttünk. Mindketten úgy éreztük, hogy ebből még tudnánk indítani, ezért remélem, hogy ha ezt beépítjük, a döntőben még jobb pályát tudunk majd menni” – mondta Balla Virág, aki társához hasonlóan a győri klub kenusa.

A férfi királykategóriában, K-1 1000 méteren csak a futamgyőzelem ért egyből döntőt, de a magyar tábornak nem volt izgulnivalója, a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Kopasz Bálint ugyanis utcahosszal nyerte a versenyét. Igazi riválisa nem akadt, ő pedig a saját tempójában haladva fölényes győzelmet aratott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bálint Kopasz (@balintkopasz) által megosztott bejegyzés

„Ezt bemelegítésnek szántam, körülbelül nyolcvan százalékos erősségű pályát jöttem. Arra jó volt, hogy bemelegítsek a délutáni versenyre, amikor majd a négyessel szállunk vízre. Elég nyomott az idő, magas a páratartalom, ráadásul szembeszél van, amit én nem szeretek, de jó formában érzem magam” – nyilatkozott Kopasz, aki összesen három számban indul a dán fővárosban.

A mai napon további nyolc magyar egység száll vízre és kezdi meg szereplését a világbajnokságon.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Gazsó és Lucz Anna is döntős a kajak-kenu vb-n
Gazsó Alida Dóra (K-1 1000 m) és Lucz Anna (K-1 200 m) is megnyerte előfutamát a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság csütörtöki nyitónapján, ezzel mindketten bekerültek a szombati döntőbe.
Kajak-kenu