Musorujsag
Élő Eredmények
×

Döntőben a Kozák, Csipes duó és a férfi kajaknégyes is a kajak-kenu vb-n

Döntőben a Kozák, Csipes duó és a férfi kajaknégyes is a kajak-kenu vb-n

MTI
A Kozák Danuta, Csipes Tamara duó, a férfi négyes és a Noé Bálint, Kulifai Tamás páros is kiharcolta a döntőbe jutást a kajakosoknál a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság csütörtöki nyitónapján.
(MTI/Szigetváry Zsolt)

A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Tokióban még Bodonyi Dórával versenyzett és lett harmadik 500 méteren, míg a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Medveczky Erikával közvetlenül mögöttük ért célba. Utóbbi versenyző kihagyja a vb-t, Bodonyi pedig betegsége miatt nem tudott felkészülni a viadalra, így új páros alakult.

Az egység mindössze néhányszor tudott együtt edzeni az elmúlt hetekben, ennek ellenére meggyőző teljesítményt nyújtott az előfutamban, amelyből csak a győztes jutott egyből a szombati fináléba. A mezőnyben ott volt a címvédő fehérorosz duó is, Volha Hudzenka és Marina Litvincsuk, a magyarok azonban erődemonstrációt tartottak, egy hajónyi előnnyel mindenkit maguk mögé utasítottak.

“Szerintem a fehéroroszok lesznek a legnagyobb ellenfeleink, ezzel együtt ez egy kényelmes pálya volt” – nyilatkozott Csipes Tamara.

“A tegnapi naphoz képest jobbak körülmények, már ami az időjárást illeti, a rendezés, szervezés szempontjából azonban amatőr versenynek tűnik ez” – fogalmazott Kozák Danuta, aki ezúttal csak csapathajókban indul, ami számára kissé szokatlan helyzet.

“Az egyes ad egy extra terhet, mert amikor vízre szállsz, abban a húsz percben teljesen egyedül vagy. Emiatt most kevésbé kell összpontosítanom, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy félvállról venném a számaimat. Jó ez most így” – mondta ezzel kapcsolatban.

Mindketten elárulták, hogy nagyon várják már a fárasztó szezon végét, amelyben a hazai versenyeken kívül volt Eb, olimpia és vb is, már számolják, hogy hány pályát kell még menniük, mielőtt végre kiengedhetnek és pihenhetnek.

Az olimpiához képest átalakult az férfi kajaknégyes is – Nádas Bence mögött Kopasz Bálint, Gál Péter és Csizmadia Kolos ül a hajóban -, amelynek az előfutamban szintén az első helyen kellett végeznie ahhoz, hogy a szombati döntő előtt a középfutamban már ne kelljen rajthoz állnia. Az 500 méteres táv felénél még a szerbek vezettek, de a második 250 méter már egyértelműen a magyaroké volt, akik végül 27 századmásodperccel a szintén előre törő csehek előtt célba érve megnyerték a versenyt.

“Az első száz méter után éreztem, hogy a mi utazósebességünk erősebb, mint a többieké, nagyon bíztam a srácokban és magamban is, hogy kibírjuk ezt és még indulni is tudunk. Szerencsére ez így is történt, és éreztem, hogy mindenki nagyon akarja ezt a győzelmet, szerintem ezért is sikerült nyernünk” – értékelt a vezérevezős, Nádas Bence.

Délután további két olyan szám előfutamait bonyolították le, amely a 40 napja véget ért tokiói olimpia műsorán még szerepelt, három év múlva, Párizsban azonban már nem lesz a programban: 1000 méter helyett a francia fővárosban már 500 méteren versenyeznek majd a férfi párosok.

Ezúttal mindkét ezer méteres számban az első három hely ért döntőt. A Noé Bálint, Kulifai Tamás kajakos duónak sikerült is élnie ezzel a lehetőséggel, a győztes németek és a házigazda dánok egyége mögött ért a célba, a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenu kettes azonban az élcsoporttól messze lemaradva negyedik lett, így rá pénteken – a reménybeli szombati finálé előtt – még vár egy középfutam.

A csütörtöki programot magyar részről Adolf Balázs zárta, aki a kenu egyesek 1000 méteres versenyének első középfutamában szállt vízre, és a döntős szerepléshez az első három között kellett zárnia. A versenyét 16.59 órára írták ki, de végül több mint egyórás késéssel bonyolították csak le, mert a sportolókat szállító buszok dugóba kerültek.

Úgy tűnt ugyanakkor, hogy az Óbudai Ganz VSE 22 éves olimpikonját ez nem zavarta meg, mert remek, érett versenyzést bemutatva a második helyen ért célba a fehérorosz Makszim Pjatru mögött, és így ő is készülhet a szombati fináléra.

Pénteken újabb elő- és középfutamokat rendeznek a vb-n, a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A parton nincs zuhanyzási lehetőség és elkél a gumicsizma, de három magyar egység már döntős a kajak-kenu vb-n
Mondhatni áldatlan állapotok uralkodnak a regattának otthont adó Bagsvaerd-tónál Dániában. Az időjárás szeles, éjjel kiadós eső áztatta a dán fővárost, ennek következtében pedig a versenyhelyszín környékét is. Ötvenhat ország közel 700 versenyzője - köztük 42 magyar - küzd a csütörtöktől vasárnapig tartó koppenhágai gyorsasági és para kajak-kenu világbajnokságon. A nap folyamán további nyolc egység kezdi meg szereplését a vb-n.
Kajak-kenu
Gazsó és Lucz Anna is döntős a kajak-kenu vb-n
Gazsó Alida Dóra (K-1 1000 m) és Lucz Anna (K-1 200 m) is megnyerte előfutamát a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság csütörtöki nyitónapján, ezzel mindketten bekerültek a szombati döntőbe.
Kajak-kenu