Musorujsag
Élő Eredmények

Kárász Anna: Hittünk egymásban és tudtuk, hogy meg tudjuk csinálni

Kárász Anna: Hittünk egymásban és tudtuk, hogy meg tudjuk csinálni

m4sport.hu
Kozák Danuta és Kárász Anna, a tokiói olimpián aranyérmes magyar kajaknégyes két tagja az M4 Sport szerdai, Sport 2021 című műsorában elevenítette fel a csúcsra vezető út állomásait.

Az immár hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta a tokiói döntőt visszanézve elmondta, még ennyi idő után is előtörnek az érzelmek a futam láttán, és ugyan nem egy „üvöltős” versenyző, de akkor a célba érkezés után kiszakadt belőle mindaz, ami benne volt. „Összegezve ez egy egyik szemem sír, másik nevet olimpia volt, az egyes után nehéz volt újra talpra állni” – utalt arra, hogy K-1 500 méteren nem sikerült az éremszerzés.

A Tokióba ötszörös ötkarikás aranyérmesként érkező Kozák Danuta elárulta, nem tudta teljesen kizárni, hogy többen már a hetedikről és a nyolcadikról beszéltek. „Ha Kozák Danuta neve előkerül, akkor már csak a számokat és az aranyakat strigulázzák, elfelejtik azt a rengeteg munkát, ami ebben van.”

A tizenötszörös világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok sportember úgy véli, a magyar női kajaknégyes sikerének titka az, hogy senkinek nincs bérelt helye az egységben. „Jóformán tülekedés van azért, hogy négyesbe tudjon kerülni az ember, de ehhez egyesben is hozni kell a minőségi teljesítményt.”

„Nagyon nehéz megszólalni, amikor újranézzük az olimpia pillanatait” – mondta a finálé felelevenítése után Kárász Anna, aki szerint újra és újra olyan fantasztikus érzés, mintha ott lenne.

„Hittünk egymásban és tudtuk, hogy meg tudjuk csinálni” – fogalmazott az olimpiai aranyérme mellett négyszeres világbajnok kajakos, aki csalódott volt amiatt, hogy 200 méteren egyesben 16. lett összesítésben, de utána ezt félre tudta tenni és csak a négyesre koncentrált. Ugyanezt a szemléletet próbálta „átragasztani” a párosban szerzett bronzérem miatt csalódott Bodonyi Dórára is. „Ezek szerint sikerült, a négyes csak akkor tud sikerülni, ha az emberben nincs kétely.”

Kárász Anna hozzátette, a felkészülés mentális része nehezebb a fizikainál. „Talán ez különbözteti meg azt, aki odaér az olimpiára attól, aki nem. Hogy bizonyos helyzetekből feláll-e, továbbmegy-e, akarja-e annyira, hogy új motivációt szerez és megújul.”

Úgy véli, a négyes sikeréhez nagyon fontos, hogy az egység tagjai tiszteljék egymást. „Hiába vagyunk riválisok és ez sokszor nagyon nehéz, de másik oldalról mindenkiben van egy olyan tisztelet a másik iránt, ami szerintem a legfontosabb és talán ez lehet az alapja annak is, amikor beülünk egy négyesbe, hogy mindenki tiszteli és becsüli a másikat.”​

Borítókép: Tokió, 2021. augusztus 7. Az aranyérmes Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna és Kozák Danuta (b-j) a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetése után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 7-én. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Tótka Sándor: Forma-1-es autóként tekintek magamra – videó
Az M4 Sport szerdai, Sport 2021 című műsorában az idei év legemlékezetesebb magyar sportsikereiről emlékeztünk meg. Év végi összefoglalónk vendége volt Tótka Sándor is, aki Tokióban az utolsó 200 méter egyes kajakszámot nyerte meg olimpián – a szám ugyanis lekerül az ötkarikás játékok programjáról.
Kajak-kenu
Kozák Danuta kijelentette, a párizsi olimpiáig folytatja
Azt követően, hogy az 500 méteren hatéves veretlenségét elveszítő női kajaknégyes vezérevezőseként ezüstérmet szerzett a koppenhágai világbajnokságon, a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta bejelentette, a párizsi ötkarikás játékokig folytatja a pályafutását.
Kajak-kenu
Zsinórban harmadszor olimpiai bajnok a magyar női kajaknégyes
Olimpiai bajnoki címet szerzett a női kajak négyesek ötszáz méteres versenyében a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összetételű magyar egység, így ebben a számban egymás után harmadszor született magyar siker.
Kajak-kenu