Musorujsag
Élő Eredmények

Kiss Péter Pál: A paralimpiai döntő előtt hanyagoltuk a bemelegítést, mert fájt a könyököm

m4sport.hu
2021 legjobb férfi fogyatékos sportolója címet nyert Kiss Péter Pál, a tokiói paralimpián, a világ- és Európa-bajnokságon is aranyérmet szerző kajakozó. A 18 esztendős bajnok és edzője, Pruzsina István mesélt az M4 Sporthíradójában az elmúlt kezdeti nehézségekről, s az elmúlt év fantasztikus sikereiről is.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen sikeres év lesz. Rengeteget edzettünk, tettünk érte, szerencsére összejött – mesélte vidáman Kiss Péter Pál paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok kajakozó – A paralimpia után rengetegen megkerestek, például Berki Krisztián tornász is gratulált nekem személyesen, ami hatalmas megtiszteltetés. Boldog vagyok, remélem, egyszer én is példakép lehetek a fiatal sportolók számára.”

A sikerekkel átitatott 2021-es év – amelynek végén az év fogyatékkal élő férfi sportolójának is megválasztották – azért nehézségeket is tartogatott Kiss Péter Pál számára: „A paralimpia előtt három héttel komoly könyökfájdalmaim voltak, amiket még Tokióban is éreztem, többször is csak fájdalomcsillapítóval tudtam versenyezni. A döntő előtti bemelegítést is elhanyagoltuk, mert éreztem a könyököm. Szerencsére a futam közben már nem is éreztem, mentem előre a sikerért.”

S nemcsak ez volt az egyetlen komplikáció fontos pillanatban.

„Igen, Milák Kristóf gatyájához szokták hasonlítani a szituációt – nevetett Kiss Péter Pál. – A világbajnoki döntő közben, a lehető legrosszabbkor félrecsúszott a kontaktlencsém. Nagyon zavart, szúrt, ráadásul nekem tartanom kellett a pályámat is. Szerencsére a végeredményt nem befolyásolta.

Kiss Péter Pál rendkívüli történetében nagy szerepet játszik edzője, Pruzsina István is, aki egészen korán, már a Mozgásjavító Intézetben felfedezte a sportoló tehetségét.

„A paralimpiai döntő utáni megható pillanatban megköszöntünk egymásnak mindent – emlékezett vissza Kiss Péter Pál. – Tényleg nagyon hálás lehetek Istvánnak, egyikünk sem létezhet már a másik nélkül. Nyolcévesen történt a betegségem, tolószékbe kerültem, először még úszás volt a sportprogramunk. Ahogy nőttem és átalakult a testfelépítésem, úgy tetszett meg nekem egyre inkább a kajakozás, ezt követően kerültem Pruzsina Istvánhoz, aki egyengette az utamat.”

„Ő volt a csoportjában az egyetlen, aki ráérzett a mozgásra, szorgalmas volt, így éreztem, hogy lehet belőle komoly versenyző – idézte fel a kezdeteket Pruzsina István edző. – 2019 tavaszán már a legjobbak között edzett, s szépen hagyta le őket sorban, ekkor már tudtam, hogy igazi klasszis.”

További tartalmak