Musorujsag
Élő Eredmények
×

Több magyar egység is megnyerte az előfutamát a kajak-kenu vb-n

Több magyar egység is megnyerte az előfutamát a kajak-kenu vb-n

MTI
A szerdai program második felében több magyar egység is megnyerte előfutamát a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon, ez azonban nem minden esetben jelentett döntőbe jutást.

 

A helyi idő szerint délutáni műsor kezdeteként a Kiss Blanka, Lucz Anna kajak kettes szerezte meg a magyar küldöttség első futamgyőzelmét. A tavaly ezüstérmes duó a visszalőtt első rajt után a lengyelekkel és a kanadaiakkal vívott nagy csatát 200 méteren, s bár elég lett volna az első három között zárnia, maga mögött tudta tartani riválisait, így első hellyel lépett tovább a szombati fináléba.

A férfi kenu egyesek 500 méteres versenyében a tokiói olimpikon Fejes Dánielnek nyernie kellett volna az egyenes ági továbbjutáshoz, de mivel nagyon erős futamba került – mellette például az 1000 méter tavalyi ötkarikás bajnoka, a brazil Isaquias Queiroz dos Santos lapátolt, aki aztán fölényes győzelmet aratott -, erre nem volt esélye. A rossz első rajtot követően Fejes a középmezőnyben haladt, s végül negyedikként ért célba, ami középfutamos folytatást jelent.

A két kajak egyes olimpiai számban, női 500, illetve férfi 1000 méteren a nagy létszámú nevező miatt nem lehet kihagyni a középfutamot. Előbbi versenyben az ifjúsági korosztályban olimpiai és világbajnok, felnőttként vb-újonc Rendessy Eszter erejét remekül beosztva futamgyőzelemmel nyitott, míg utóbbiban az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint rajt-cél győzelmet aratva, fölényesen nyert. Folytatás mindkettőjük számára pénteken, a középfutamban.

Az eredeti kiírás szerint a női kenu kettes 200 méteres számban is rendeztek volna előfutamokat, de végül kiderült, hogy csak kilenc hajóból áll a mezőny, így az 500-on is döntős Bragato Giada, Nagy Bianka duó a rövidebb távon is készülhet a fináléra.

A Banook-tavon péntekig zajlanak az előcsatározások, a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor.

 

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak