Musorujsag
Élő Eredmények
×

Újabb magyar döntősök a kanadai kajak-kenu világbajnokságon

Újabb magyar döntősök a kanadai kajak-kenu világbajnokságon

MTI
A kajakos Lucz Anna és Csizmadia Kolos bejutott a vasárnapi döntőbe 200 méter egyesben a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon.

Lucz Anna már a szerdai nyitónapon bizonyította, hogy remek formában érkezett a vb-re, Kiss Blankával párosban ugyanis futamgyőzelemmel biztosították a helyüket a szombati fináléban. Az UTE 23 éves kajakosa csütörtökön egyesben sem adta ennél alább, végig magabiztosan kézben tartotta az előfutamát, a célba majdnem egy hajóhossznyi, több mint egy másodperces előnnyel érkezett meg.

“Boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült a pálya, mert a rajtom nem mindig jó. Erős mezőny lesz a döntőben, örülök, hogy egyből oda kerültem, mert a délutáni ötszázra még nagyon rá kell készülni” – mondta futama után a közmédiának Lucz arra utalva, hogy magyar idő szerint 19.42 órától Kiss Blankával a K-2 500 előfutamában is vízre száll.

A férfiak hasonló számában is csak a futamgyőztesek hagyhatják ki a pénteki középfutamot, és a tavalyi olimpián negyedik Csizmadia Kolos élt a lehetőséggel. A múlt héten a Budapesti Honvédhoz igazolt, vegyes párosban tavaly világbajnok 26 éves versenyző gyakorlatilag kilőtt a rajtból, ezt követően hiába próbálta szorongatni portugál és izraeli ellenfele, végig tartotta a tempót, végül pedig mintegy fél hajóhossz előnnyel haladt át a célvonalon.

“Jól esett ez a 200 méter, hiába ment idén több edzés is a négyes javára, nem tudom levetkőzni a múltamat, rutinból is jól megy. A végén gyakoroltam a hajó berúgását is, videón vissza fogom nézni, jó helyen sikerült-e, hogy a döntőre pontos legyen. Szeretnék dobogóra állni, de fel kell kötni a gatyát, mert három prémium ellenfelem lesz” – fogalmazott  Csizmadia Kolos.

A győriek rutinos, világ- és Európa-bajnok kenusának, Takács Kincsőnek elég lett volna az első három között zárnia előfutamában, hogy kihagyhassa a második fordulót, de miután csak a hetedik helyen ért célba, pénteken újra vízre kell szállnia a döntős szereplés kiharcolásáért.

“Szerettem volna egy technikailag jó pályát menni, de nem állt össze a lábmunkám, így nem tudtam hozni azt a ritmust, amit tudok. Örülök, hogy van még egy középfutam, ahol javíthatok” – jelentette ki Takács.

A helyi idő szerint csütörtök déli program során majdnem minden számban az első három hely automatikus döntős szereplést ért, ez alól csak a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenye volt kivétel, ebben meg kellett nyerni az előfutamot az egyenes ági továbbjutáshoz.

A tavalyi, koppenhágai vb-n bronzérmes, tokiói olimpikon Adolf Balázsnak nem volt reális esélye a győzelemre, miután a francia Adrien Bart és az ukrán Pavlo Altukov korán meglépett a mezőnytől, s az előnyüket meg is őrizték a célig. A magyar kenus kezdetben a negyedik helyen haladt, majd feljött a harmadikra, s itt is fejezte be a futamot, amely után pénteken még vár rá egy középfutam.

“Szerettem volna győzni, főleg úgy, hogy mindkét előttem végző ellenfelemet megvertem már idén. A középfutamra felszívom magam, ez szinte már rutinszerű nálam, hogy a rossz előfutamot egy jó pálya követ” – mondta a közmédiának Adolf Balázs.

Férfi K-2, illetve női K-1 1000 méteren nem bíztak semmit a véletlenre a magyarok, előbbi számban a Noé Bálint, Kulifai Tamás duó, utóbbiban pedig Rendessy Eszter utasította maga mögé a mezőnyt. A rutinos Noé, Kulifai kettős, amely egy éve harmadik volt a vb-n, remekül építette fel a pályáját, úgy nyert, hogy csak a hajrában állt az élre.

“Megbeszéltük, hogy úgy fogunk versenyezni, ahogy otthon szoktunk. Bár elég erős a szembeszél, így a pálya közepén kicsit óvatosabban mentünk, hogy maradjon erőnk a hajrára. A kanadaiak a végére elfáradtak, mi pedig megvalósítottuk, amit elterveztünk” – értékelt Noé Bálint.

A szerdán 500-on is futamgyőztes, 20 éves Rendessy Eszter a rossz rajt után hamar összeszedte magát, s a táv nagy részében vezetett, a továbbjutásához kétség sem férhetett.

“Azt hittem, hogy a tegnapinál rosszabb már nem lehet a rajtom, de most megmutattam, hogy igen. De remélem, hogy ezen tudok javítani. Holnap még jön egy 500-as középfutam, a többit majd meglátjuk” – fogalmazott a fiatal kajakos.

Kenu egyes 500 méteren Balla Virág kanadai és német riválisa mögött magabiztosan szerezte meg a harmadik, még döntőt érő helyet és férfi C-2 1000 méteren is ez a pozíció jutott a Kiss Balázs, Hodován Dávid párosnak. Utóbbi számban a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendel vezette németek nyertek a kanadaiak és a biztos harmadik magyarok előtt.

“Nem igazán vagyok elégedett, szerettem volna nyerni. A melegítőktől a szélén megkaptam a hullámokat, és ez olyan szinten meglepett az első ötven méteren, hogy szerintem ilyen rosszul még életemben nem rajtoltam. Remélem, hogy a döntőben majd valamelyik belső pályát kapom.” – nyilatkozott Balla Virág.

“Úgy éreztük, hogy kontrolláltuk a pályát, a saját taktikánk szerint mentünk. Szerettünk volna szélső pályára kerülni a döntőben, még ezzel is tudtunk játszani, mert a harmadik hely ebből a szempontból jobb” – mondta a parton Kiss és Hodován.

A helyi idő szerint csütörtök délutáni program elején két olimpiai szám, a női és férfi K-2 500 méter előfutamaiban voltak érdekeltek a magyarok.

A Kiss Blanka, Lucz Anna duónak nyernie kellett volna a döntős szereplés kiharcolásához, de ez nem jött össze, a németek és az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington fémjelezte új-zélandiak is megelőzték, így egy nap múlva a középfutamból harcolhatja ki a finálét.

“Megbeszéltük, hogy nem foglalkozunk senkivel, csak magunkra figyelünk. Voltak nehézségek a pálya közben, van még mit javítani, de örülök, hogy megszereztük a harmadik helyet. Nagyon jó lenne, ha döntőzhetnénk, ez volt az egyik fő célunk a kiutazás előtt.” – nyilatkozott a közmédiának Kiss Blanka.

Pénteken a Nádas Bence, Kopasz Bálint kettős is vízre száll a középfutamban, a férfiaknál ugyanis a sok nevező miatt senki nem hagyhatja ki a második fordulót, azaz az előfutamból egyenes ágon nem lehetett a legjobb kilenc közé kerülni. A tavaly, Tokióban 1000 méteren negyedik magyar duó első pályáján nagyszerűen lapátolt, csak a portugál Joao Ribeiro és Messias Baptista bizonyult gyorsabbnak nála, s ez bíztató a következő napi folytatás előtt.

“Szerintem jó pályát mentünk, jól le tudtam követni Bence mozgását, ez fontos egy csapathajóban. Nagyon erős volt a szembeszél, ez okozott egy kis nehézséget, mivel nemcsak én imádom a hátszelet, hanem Bence is. Mindenesetre biztató volt, amit nyújtottunk” – értékelt az olimpiai bajnok Kopasz Bálint.

A csütörtöki versenynap zárásaként az 500 méteres vegyes kajakszámban mutatkoztak be a magyarok: a vb-újonc Kurucz Levente, valamint Gazsó Alida Dóra párosa negyedikként ért célba, így a szombati középfutamból harcolhatja ki a vasárnapi fináléba kerülést.

A Banook-tavon péntekig zajlanak az előcsatározások, a döntőket szombaton és vasárnap tartják.

Borítókép: (Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség/Facebook)

További tartalmak