Musorujsag
Élő Eredmények
×

Kilenc magyar egység jutott be a szombati A-döntőkbe a kajak-kenu világbajnokságon

Kilenc magyar egység jutott be a szombati A-döntőkbe a kajak-kenu világbajnokságon

MTI
A szombati első döntős napon kilenc magyar hajónak lehet majd szurkolni az A finálékban a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon.

 

A pénteki középfutamos program kezdeteként magyar részről a kenus Korisánszky Dávidot szólították a rajthoz, és akárcsak a többi számban, 200 méter egyesben is az első három hely ért döntőt.

Az MTK rutinos, 29 éves, háromszoros vb-bronzérmes versenyzője az előfutamban ötödikként ért célba, most azonban óriási csata végén sikerült megnyernie versenyét. A kazah Viktor Stepanovval és a cseh Petr Fuksával harcolt nagyot, amit jól mutat, hogy az első három helyezett 13 századmásodpercen belül ért célba.

Hasonlóan szoros küzdelmet hozott az 500 méteres férfi kajaknégyesek versenye, a Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence összeállítású magyar kvartett azonban ebben lemaradt az első három helyről – a harmadik egységtől éppen 13 századdal. Öt hajó is szinte együtt haladt, s a végén minimális előnnyel a csehek, a franciák és a házigazda kanadaiak szerezték meg a továbbjutó pozíciókat, míg Kuliék – bár a litvánokat sikerült megelőzniük – negyedikként értek a célba, így szombaton csak a B döntőben szállhatnak vízre.

A férfi kenupárosok 500 méteres középfutamában a tavaly ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó a táv nagy részében vezetett, s ugyan közvetlenül a befutó előtt megelőzte kínai riválisa, a biztos második hellyel magabiztosan kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé.

Az MTK 21 éves, vb-újonc kajakosa, Balogh Gergely is mindent megtett, hogy bekerüljön az első három közé. Féltávnál a negyedik helyen lapátolt, s akkor még úgy tűnt, egy jó hajrával előrébb léphet, de végül túl erős volt számára az ausztrál Jean Westhuyzen, a svéd Dennis Kernen és a lengyel Wiktor Leszczynski által diktált tempó, s negyedik helyével szombaton a B döntőben fejezi majd be a világbajnokságot.

Kopasz Bálint és Rendessy Eszter bejutott a szombati döntőbe a királyszámban, K-1 1000, illetve K-1 500 méteren a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon.

Az UTE 20 éves, ifjúsági korosztályban olimpiai és világbajnok, felnőttként vb-újonc kajakosa, Rendessy az előfutamban aratott győzelme után a pénteki középfutamban nagyot harcolt a német Jule Hakével és a horvát Anamaria Govorcinoviccsal, de hármuk továbbjutása egyértelmű volt. Rendessy féltávnál a harmadik helyen haladt, majd a hajrában horvát ellenfelét megelőzte, így akárcsak 1000 méteren, az olimpiai távon is ott lesz a döntőben egyesben.

„Nagyon fájt ez az ötszáz méter, de jól sikerült. Egyelőre el sem hiszem. Olyanokkal versenyezhetek majd a döntőben, akiket eddig csak a tévében láttam. Elvárást nem támasztok magammal szemben, szeretném kiélvezni a verseny minden pillanatát” – mondta a közmédiának a fiatal versenyző.

A férfi kajakosok 1000 méteres versenyének harmadik középfutamában az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz nagyszerűen rajtolt, majd a táv felénél körülbelül két hajóhossz előnnyel haladt a mezőny előtt. Még a hajrához is elsőként érkezett, de aztán láthatóan kiengedett – később Nádas Bencével 500 párosban is vízre száll a döntőbe jutásért -, s végül a cseh Josef Dostal mögött a második helyen lépett tovább a fináléba.

„Örülök, hogy könnyedén sikerült a rajtom, utána mentem egy erős utazót, mindenkit több hajóval megelőztem. Az utolsó kétszázon jött Dostal, ő szeret a végén csatázni, nem baj, a döntőben majd megnézzük, ki lesz a jobb. Én a végén tudtam tartalékolni, ez fontos lesz délután, párosban” – nyilatkozott a Győr 25 éves világklasszisa.

Férfi kenu egyes 500 méteren a tokiói olimpikon Fejes Dániel nem tudott beleszólni a továbbjutó helyek sorsába, ötödikként ért be, s ez számára B döntős folytatást jelent.

„Jó pálya volt. Úgy tűnik, jelenleg ez a realitás. A következő feladat a B döntő, azt akarom minél jobban megcsinálni” – értékelt szűkszavúan a 22 éves kenus.

A magyar idő szerint péntek esti középfutamos program négy magyar hajója közül csak egynek – a Nádas Bence, Kopasz Bálint 500 méteres kajak kettesnek – sikerült kiharcolnia a döntőbe jutást. A helyi idő szerint délutáni műsor során a vasárnapi döntős programba kerülésért küzdöttek a résztvevők, minden futamból az első három helyezett lépett tovább a legjobb kilenc közé.

Kezdésként Takács Kincső nagyon beragadt a rajtnál C-1 200 méteren, s az első métereken összeszedett hatalmas hátrányát nem tudta ledolgozni a folytatásban. A hetedik helyen ért célba, s mivel ebben a számban nem rendeznek B döntőt, kiesett.

Férfi kenu egyes 1000 méteren a tavaly bronzérmes, tokiói olimpikon Adolf Balázs nagyon nehéz középfutamba került, amelyben ott volt többek között az olimpiai címvédő brazil Isaquias Queiroz dos Santos is. A mezőny az egész táv során csak a dél-amerikai sztár hátát nézhette, mögötte azonban óriási csata alakult ki a további két továbbjutó helyért. Adolf sokáig a második helyen lapátolt, de aztán az utolsó 2-300 méteren a cseh Martin Fuksa és a kubai Jose Cordova is elment mellette, s a hajrában hiába tett rá még egy lapáttal, csak a negyedik helyen ért célba, ami B döntős zárást jelent a számára ebben a számban.

Kiss Blanka és Lucz Anna elsősorban 200-as páros, de azzal a céllal érkeztek a vb-re, hogy az olimpiai számban, K-2 500-on is bekerüljenek a fináléba. A középfutamban ők rajtoltak a legjobban, szinte kilőttek, s bár 250 méternél a kanadaiak már előttük jártak, úgy tűnt, meglesz a továbbjutás. A hajrában azonban elfogyott a magyarok ereje, egyre lassultak, a riválisok pedig elmentek mellettük, s végül a britek, a hazaiak és a franciák szerezték meg a három továbbjutó helyet. Kiss és Lucz negyedik lett, így a vasárnapi zárónapon a B döntőben szállhat vízre.

A férfiak hasonló számában – amely Párizsban ismét ott lesz az olimpiai programban – Nádas Bence és Kopasz Bálint kettőse ugyancsak jól kezdett, de ők végig bírták a részben általuk diktált tempót. A tavalyi tokiói olimpián 1000 méteren negyedik magyar páros elsősorban a németekkel csatázott, egyszer egyik, másszor a másik hajó orra volt előrébb, de a célba Nádasék érkeztek elsőként. A magyar duó ezzel a teljesítménnyel a vasárnapi döntőben is esélyes lesz az éremszerzésre.

A finálékat szombaton és vasárnap tartják a Banook-tavon. A döntős programot az M4 Sport+ élőben közvetíti.

A szombati döntős program magyar idő szerint
férfi C-1 200 m (Korisánszky Dávid) 16.03
női K-4 500 m (Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Alida Dóra) 16.10
férfi K-4 500 m 16.19
női C-2 500 m (Bragato Giada, Nagy Bianka) 16.34
férfi C-2 500 m (Hajdu Jonatán, Fekete Ádám) 16.43
férfi K-1 500 m 16.52
női K-2 200 m (Kiss Blanka, Lucz Anna) 17.07
női C-2 200 m (Bragato Giada, Nagy Bianka) 17.14
női K-1 500 m (Rendessy Eszter) 17.21
férfi C-1 500 m 17.35
női C-1 1000 m (Balla Virág) 17.44
férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint) 17.55
B döntők:
férfi K-4 500 m (Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence) 19.40
férfi K-1 500 m (Balogh Gergely) 19.58
férfi C-1 500 m (Fejes Dániel) 20.10

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak