Musorujsag
Élő Eredmények

Kopasz Bálint Európa-bajnok, a Bragato, Nagy páros ezüstérmes Münchenben – videó

Kopasz Bálint Európa-bajnok, a Bragato, Nagy páros ezüstérmes Münchenben – videó

m4sport.hu/MTI
Az olimpia és a világbajnokság után egy éven belül az Európa-bajnokságot is megnyerte K-1 1000 méteren Kopasz Bálint, aki verhetetlen volt Münchenben.

Az olimpiai és világbajnok Kopasz Bálint címvédőként szállt vízre kajak egyes 1000 méteren, a Győri Graboplast VSE 25 éves klasszisa ezúttal is a portugálok tokiói bronzérmes ászával, Fernando Pimentával vívott különcsatát.

A rivális féltávnál még egy hajóhosszal vezetett, de a második 500 méteren Kopasz ritmust váltott, gyönyörűen elment mellette, állva hagyta és a célban már neki volt több mint egy hajóhossznyi előnye. Harmadikként a belga Artuur Peters zárt.

Kopasz – akinek Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, maga is kajakos olimpiai bajnok adta át az aranyérmet – két héten belül világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett.

„Nagyon boldog vagyok, hogy kijött egy csúcsszuper forma, pedig délelőtt úgy éreztem, hogy nyomott vagyok egy kicsit, elég magas volt a páratartalom. Viszont nagyon jó taktikát alkalmaztam, ennek nagyon örülök, ahogy annak is, hogy erős voltam fejben, ami nem könnyű minden ezer méteres versenyen. Ez a legnagyobb erősségem. Az utolsó kétszáz méteren olyat tudtam indítani, amivel megtörtem Pimentát. Hosszú évek óta versenyzünk együtt és kiismertem. Fantasztikus így zárni ezt az évet. Továbbra is büszke vagyok arra, hogy edzőmmel, édesanyámmal ilyen jól együtt tudunk dolgozni és megbízunk egymásban. Szeretnék még sok ilyen szép versenyzést, eredmény megélni vele” – nyilatkozta Kopasz.

A két héttel ezelőtti kanadai világbajnokságon bronzérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kettős éremesélyesnek számított C-2 500 méteren, Halifaxben ugyanis csak az ukrán Ludmila Luzan, Anasztaszija Csetverikova duó tudta megverni Európából.

A magyarok jól rajtoltak, és miközben az ukránok hamar elkezdték diktálni a tempót, 250 méternél a második helyen haladtak át.

Bár a finisben a lengyelek támadták őket, sikerült megtartaniuk a pozíciójukat, így a címvédő ukránok mögött ezüstérmet szereztek.

„Nagyon jó pályát jöttünk, a vb után azt mondtuk, hogy itt következik a visszavágó az ukránokkal. Ez sajnos nem sikerült, de már most is közelebb voltunk hozzájuk és még közelebb is fogunk kerülni, jövőre az a cél, hogy megverjük őket. Ez az év felülmúlja a várakozásainkat. Elég nagy teher, hogy most olimpiai számban indulunk, és szerettünk volna jól bemutatkozni a felnőtt mezőnyben, megmutatni, hogy figyelni kell ránk” – értékelt Bragato Giada.

„Nem volt előfutamunk, ezzel együtt nem éreztem első pályásnak a versenyünket. Amióta kint vagyunk, próbáltuk feltérképzeni a pályát. Még indulunk a szegedi U23-as vb-n, most úgy érzem, az nagyon fog fájni, mert feszített a tempó. Remélem, most tudunk egy kicsit pihenni, nekem Szegedre egyébként sem kell sokat utaznom, úgyhogy ott még tudjuk majd hozni a jó formánkat” – mondta Nagy Bianka.

További három magyar hajó negyedik lett, és egy ötödik, egy hetedik és a nyolcadik helyezés is jutott szombatra. A futamokat itt találja, az értékeléseket pedig szombati hírfolyamunkban hallgathatja vissza.

Szombaton még négy döntőre kerül sor, a 15.52 órakor rajtoló 5000 méteres versenyek mindegyikében lesz magyar hajó.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak