Musorujsag
Élő Eredmények
×

Varga Ádám az olimpiai kvótaszerzést minden elé helyezi

Varga Ádám az olimpiai kvótaszerzést minden elé helyezi

m4sport.hu
A kajakos Varga Ádám egy sűrű hónapot tudhat maga mögött: három nemzetközi versenyen indult, ezeken négy érmet nyert, két aranyat és ezüstöt. A szegedi U23-as világbajnokság után az M4 Sporthíradónak értékelte az elmúlt hetek eseményeit, illetve már előre tekintett, a jövendő feladatokra.

A Maty-éren megrendezett világbajnokságon két aranyérmet sikerült szereznie a fiatal sportolónak, mindkettőt egyéni számban, 500 és 1000 méteren. A jól sikerült verseny után a regenerálódásé, pihenésé a főszerep.

„Még nem sikerült kipihenni magam, hiszen nemrég értem haza a versenyről. Az iskola hétfőn egyből elkezdődött – a veseyn ugye vasárnap ért véget -, így nem volt olyan pihenőm, hogy semmi dolgom nincs. Szerencsére az egész szeptember megkapjuk pihenőnek, a hónap második felére aktív pihenést tervezek” – beszélt sűrű programjáról tehetséges kajakosunk.

A feszített augusztusi program sokat kivett Vargából, maga is belátta, hogy nagyon elfáradt a nagy terheléstől. Fontosnak tartja, hogy jól sikerüljön a szeptemberi szünet, hogy aztán újult erővel kezdenek egy újabb felkészülést.

A 22 éves sportoló az elmúlt egy hónapban négy érmet nyert: a müncheni Eb-n a felnőttek mezőnyében egy ezüstöt 500 méteren, aztán az U23-as vb-n szintén egyesben 500 és 100 méteren is győzött. A kajak négyessel második helyen végzett.

Varga elmondta, hogy az 1000 egyesben elért aranyára a legbüszkébb, hisz egy olimpiai számról beszélünk, a négyes mellett. A tokiói olimpián is 1000-ben lett ezüstérmes ezért kifejezetten fókuszál erre a számra. Azért is örül, hogy sikerült nyernie ezen a távon, mert előtte inkább az 500-as versenyekre készült, ráadásul új taktikát próbált ki, ami jól sikerült. Lassabban kezdett, a végére tartogatott egy nagy hajrát.

„Egy kicsit más taktikát csináltam, mint eddig és végül sikerült. Az elején egy picit lassabban kezdtem és a második 500 métert próbáltam hangsúlyosabban megcsinálni, elletétben a válogatókkal és a tavalyi olimpiával, ahol egy kamikázeszerűt mentem” – mondta Varga.

Azt is elmondta az szegedi aranyérmekkel kapcsolatban, hogy óriási segítség volt számára a hazai közönség, biztos abban, hogy például 500-on az utolsó méterekben a szurkolók is segítettek neki.

„Most maradt erő az utolsó 5 méterre is, és ezt a közönség javára írom.”

Nagy élmény volt számára a szegedi verseny, mert ez volt az utolsó utánpótlás versenye, amelyet végül nagyon sikeresen zárt, szép emlékként őrzi meg emlékezetében, de most már egy új etap következik a pályafutásában.

Az olimpián az 1000 méteres távban kettős magyar siker született, hiszen akkor Kopasz Bálint előzte meg, akit egyszer már sikerült megelőznie egy válogatón.

Nem tartja rossznak, hogy ilyen versenyhelyzet alakul ki egy nemzeten belül, végtére az olimpián egy távon ketten is indulhatnak egy országban, amennyiben sikerül kvótát szerezni. Ez jól hat mindkettőjükre meg húzzák egymást, hogy minél jobb eredményt érjenek el.

„Jövőre lesz a kvótaszerző évünk, amelyen az 500 négyes lesz a legfontosabb. Biztos, hogy ki fognak próbálni négyesben sokakkal együtt. Ez nem rajtam áll, hanem az edzőkön és a szövetségi kapitányon, kik lesznek végül a négyes tagjai. Hosszútávon mindenképpen az egyest mondanám prioritásnak, azt viszont még nem tudom, hogy melyik számban tudnék segíteni a kvótaszerzésben” – beszélt a jövőről és a párizsi olimpiáról Varga.

Borítókép: Varga Ádám (m4sport.hu)

További tartalmak