Musorujsag
Élő Eredmények

Csak szóban második vonalas az Olimpiai Reménységek Versenyére utazó magyar kajak-kenus küldöttség

Csak szóban második vonalas az Olimpiai Reménységek Versenyére utazó magyar kajak-kenus küldöttség

m4sport.hu/Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Bár a magyarok a „második vonallal” képviseltetik magukat az U15-U17-es kajak-kenusok nagy nemzetközi megmérettetésén, a pozsonyi Olimpiai Reménységek Versenyén, Dónusz Éva csapatvezető bízik a magyar kajak-kenu erejében és eredményességében.

Csütörtökön a verseny történetének legnagyobb mezőnyével, 40 ország közel 800 versenyzőjével rajtol el a megmérettetés, amelyen 76 kajak-kenus képviseli a magyar színeket.

Barcelona olimpiai bajnoka felidézte, „amikor az ORV annak idején elindult, négy ország versenyzői szerepeltek, mára azonban a világ kajak-kenu sportját átfogó esemény, afféle kis világbajnokság lett, így az itt megszerzett érmek, helyezések nagy értékkel bírnak a sportolók, a nemzetek számára”.

Ennek ellenére nem legerősebb összeállításában utazott el a magyar küldöttség, nem akarták ugyanis „csapágyasra hajtani” az utóbbi világversenyeken szóhoz jutott versenyzőket, és persze a többiek is rászolgáltak a lehetőségre, amellyel élni is szoktak.

„Mi úgymond a második vonallal képviseltetjük magunkat, hiszen azok a versenyzők, akik a maratoni Európa-bajnokságon, illetve a szegedi ifjúsági világbajnokságon szerepeltek, most nem jutnak szóhoz. De az elmúlt időszak ORV-s eredményei alapján kijelenthető: a második vonal csak szóban második, a fiatalok rendre magas színvonalon teljesítenek ezen a megmérettetésen” – nyilatkozta a honi szövetség honlapjának Dónusz Éva.

A magyar csapat vezetője hozzátette, jól ismerik a pozsonyi pályát – három évvel ezelőtt már szerepeltek ORV-n a szlovák fővárosban –, ahol „egyszerűek a körülmények, nincsenek olyan kiszolgáló egységek, mint Szegeden, és a pálya is kissé hínáros”.

„Bízhatunk benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, ellenkező esetben vehetjük elő a gumicsizmákat” – így Dónusz, aki tudja, hogy nehéz lesz megismételni a két évvel ezelőtti, szegedi versenyen elért eredményeket (42 arany).

„Az a Covid-időszakban rendezett verseny volt, így kevesebb nemzet szerepelt. Most sokkal nehezebb dolga lesz versenyzőinknek, de természetesen bízunk a magyar kajak-kenu erejében és eredményességében” – mondta, hangsúlyozva, a Pozsonyba utazó küldöttségből kitűnő versenyzők alkothatják majd a jövő évi ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon szereplő magyar csapat gerincét.

Az egykori nagyszerű kajakos szerint nagyon mozgalmas napok elébe néznek, hiszen az idén először négynapos lesz az ORV, 200, 500 és 1000 méteren is rendeznek egyes, páros és négyes számokat, így nagyon sok olyan versenyzőnk lesz, aki négy számban is rajthoz áll, a két 2006-os születésű kenus, Mitropoulos Iliász és Mészáros Milán pedig nem kevesebb mint öt számban indul.

Borítókép: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

További tartalmak