Musorujsag
Élő Eredmények

Elkészült a kajak-kenusok menetrendje a kvalifikációs vb-ig

Elkészült a kajak-kenusok menetrendje a kvalifikációs vb-ig

MTI
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta a felnőtt gyorsasági szakág 2023-as felkészülési tervét. A jövő év legfontosabb versenye az augusztusi, duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz.

Egy ország 18 kvótát szerezhet 2024-es párizsi ötkarikás játékokra, kajakban a férfiak és a nők egyaránt hatot, kenuban pedig hármat-hármat. Fontos változás, hogy az eddigi 12 helyett 10 versenyszám lesz a programban, emellett férfi kajak és kenu párosban ezer helyett ötszáz méter lesz a táv.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány a jövő évi menetrend ismertetésekor elmondta, hogy az idei szezont teljes egészében kihagyó tokiói olimpiai bajnokok közül Csipes Tamara és Hadvina Dóra már megkezdte a felkészülést, Kozák Danuta anyai örömök elé néz, Kárász Anna pedig még nem döntött a folytatást illetően. A szintén olimpiai aranyérmes Tótka Sándor már edzésben van.

Tokió, 2021. augusztus 4.
Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének előfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 4-én. Tótka Sándor bejutott a középfutamba.
MTI/Kovács Tamás

A duisburgi vb-n – valamint a krakkói Európa Játékokon – szereplő magyar csapat a hazai válogatókon, valamint két világkupa eredményei alapján áll majd össze.

A válogatási elvek nem minden szakágban egyeznek meg, női kajakban például két hazai válogató dönt a csapatba kerülésről.

„Azt gondolom, hogy a visszatérő olimpiai bajnokaink hazai viszonylatban is komoly konkurenciával nézhetnek majd szembe. Nyilván kell egy kis idő majd, mire visszarázódnak, de fontos, hogy új párosokat és csapathajókat is ki fogunk próbálni” – idézte az MKKSZ hírlevele Hüttner Csabát.

Kenuban és férfi kajakban egy hazai válogató mellett a két világkupa lesz sorsdöntő. A válogatóról két-két egység jut ki a világkupákra, és az ott elért eredmények alapján állítja össze a csapatot a kapitány. Ez különösen férfi kajakban okozhat majd fejtörést a kapitánynak.

München, 2022. augusztus 20.
Kopasz Bálint megnyeri a férfi kajak egyes 1000 méteres döntőjét a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2022. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

„Úgy kell hat kvótát szereznünk ebben a szakágban, hogy szükségünk lesz egy erős négyesre, párosra és egyesre. Az hazai válogatóról egy egység jut ki a világkupákra, a másik indulót minden esetben én jelölöm majd ki, és a világkupák eredményei alapján alakítom ki a csapatot. Természetesen egyébként is lesz eredménykényszer, így utólag akár bele is nyúlhatok mondjuk a négyesbe, mert egy olyan egységre van szükségünk a világbajnokságon, amely bármilyen elő- vagy középfutamból döntőbe tud kerülni” – fogalmazott Hüttner Csaba.

Fontos kitétel, hogy míg a férfiaknál lehet egy átfedés a négyes és a páros tagjai között, a nőknél erre nem lesz lehetőség.

A gyorsasági szakág 2023-as versenynaptára:

I. válogató (férfi kajak, illetve női és férfi kenu) és női kajak tájékoztató – május 5-7. Szeged
I. világkupa – május 11-14., Szeged
I. válogató (női kajak) – május 19-21., Szolnok
II. világkupa – május 26-28., Poznan
II. válogató (női kajak, nem olimpiai számok) – június 15-17., Szeged
Európa Játékok – június 21-24., Krakkó
Doktor24 országos bajnokság – július 26-28., Szeged
Olimpiai kvalifikációs világbajnokság – augusztus 23-27., Duisburg
Előolimpia – augusztus 30.-szeptember 1., Párizs Az elnökség legutóbbi ülésén megszavazta az MKKSZ pályázási szándékát a 2026-os ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság megrendezésére. Ezt az eseményt eddig csupán egyszer, még 2008-ban tartották Magyarországon.

Borítókép: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Rendhagyó kajak-kenu-világbajnokságot rendezne Szeged
Szombaton Pattayában véget ért a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) 39. kongresszusa, amelyen a háromtagú magyar delegáció megerősítette szándékát a 2027-es gyorsasági világbajnokság megrendezésével kapcsolatosan, amely rendhagyó módon négy szakágat (gyorsasági, para kajak-kenu, maraton, SUP) felölelő multiszakág-világbajnokság lenne Szegeden.
Kajak-kenu