Musorujsag
Élő Eredmények

Elhunyt Varga Ferenc, az első olimpiai érmes magyar kajakos

Elhunyt Varga Ferenc, az első olimpiai érmes magyar kajakos

MTI
Életének 98. évében elhunyt Varga Ferenc olimpiai bronzérmes, világbajnok kajakos, a sportág első magyar ötkarikás dobogósa.

A gyászhírről kedden számolt be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amely saját halottjának tekinti az egykori kiváló sportembert.

Varga Ferenc, „Feró bá” – ahogy a sportágon belül ismerték – az 1952-es helsinki olimpián Gurovits Józseffel K-2 10 000 méteren bronzérmes lett. Ez volt a sportág első magyar érme az ötkarikás játékok történetében. Varga Ferenc ott volt a magyar kajak-kenu sport számára legendás maconi világbajnokságon is 1954-ben, ahol tagja volt a K-4 10 000 méteren bronzérmet szerző négyesnek. Utolsó magyar bajnoki címét 1966-ban, 41 évesen nyerte, de ezt követően egészen 2017-ig rendszeresen indult a masters magyar bajnokságokon.

Varga Ferenc – aki dolgozott a nemzetközi szövetségben is, emellett egy ideig edzősködött – 2007-ben kapta meg a sportág legrangosabb elismerését, az Arany Érdemérmet. Végakaratának megfelelően szűk családi körben vesznek tőle végső búcsút.

Borítókép: Magyar Kajak-kenu Szövetség

További tartalmak