Musorujsag
Élő Eredmények

Olimpiai, paralimpiai és világbajnokok a Maty-éren, csütörtökön rajtol a kajak-kenu világkupa

Olimpiai, paralimpiai és világbajnokok a Maty-éren, csütörtökön rajtol a kajak-kenu világkupa

MTI
A magyarok mellett a sportág számos további kiemelkedő alakja is vízre száll a csütörtöktől vasárnapig tartó kajak-kenu világkupán, a Szeged melletti Maty-éren.

A házigazdákat 53 gyorsasági és 8 para versenyző képviseli, az ünnepélyes csapatbemutatóra szerdán (ma) 16 órától kerül sor.

A nemzetközi szövetség (ICF) honlapján közölt összeállítás alapján a királyszámban, férfi K-1 1000 méteren a tokiói olimpia érmesei ismételten összecsapnak. Kopasz Bálint, Varga Ádám és a portugál Fernando Pimenta újra megmérkőzhet egymással, de a mezőnyben ott lesz még az olimpiai döntős cseh Josef Dostal, az ausztrál Thomas Green és a kínai Tung Csang is.

Az ICF esélylatolgatása alapján női K-1 500 méteren az új-zélandi csapattársak, Lisa Carrington és Aimee Fisher csatázhatnak a győzelemért, mellettük az olimpiai bronzérmes dán Emma Jörgensen, valamint a tokiói döntős svéd Linnea Stensils és az ausztrál Alyce Wood küzdhet az érmekért.

Kapcsolódó tartalom

Férfi kajak párosban ezer helyett Párizsban már ötszáz méter lesz a táv. A tokiói ezres döntő résztvevői közül csak az aranyérmes ausztrál Thomas Green és Jean Van Der Westhuyzen páros és a kínai Ting Kaj-pu és Cong Kang-vang alkotta egység maradt együtt. Nádas Bence tavaly világ- és Európa-bajnoki címet nyert K-2 500 méteren Kopasz Bálinttal, ezúttal azonban a K-1 200 méter olimpiai bajnokával, Tótka Sándorral ül össze, míg a másik magyar egységet Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás alkotja majd.

A másik új ötkarikás számban, férfi C-2 500 méteren is csak két korábbi egység maradt együtt az „ezer méteres” korszakból – írta a magyar szövetség honlapja. A tokiói döntőben hetedik és nyolcadik helyezett lengyel (Wiktor Glazunow és Tomasz Barniak) és a spanyol (Cayetano Garcia és Pablo Martinez) párosok bíznak abban, hogy a rövidebb táv az előnyükre válhat, és közelebb kerülhetnek a dobogóhoz. Hazai részről a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám és a Kollár Kristóf, Fejes Dániel páros száll majd vízre.

K-4 500 méteren a férfiaknál a tokiói dobogósok – Németország, Spanyolország és Szlovákia – csak minimális változtatásokat hajtottak végre az olimpia óta, ezzel szemben a nőknél szinte az összes csapat kicserélődött, így megjósolhatatlan, ki nyer majd a Maty-éren.

Az ötezer méteres futamokon – amelyen futószakasz is lesz – a világ legjobb maratonistái közül többen is rajthoz állnak, köztük Kiszli Vanda és a dán Mad Pedersen, akik mindketten éremért szállnak harcba a világkupa utolsó délutánján.

Para szakágban is sok nagy név jelezte indulási szándékát. A háromszoros paralimpiai aranyérmes ausztrál Curtis McGrath, valamint a Tokióban diadalmaskodó Emma Wiggs, Charlotte Henshaw és Laura Sugar brit trió Szegeden kezdi meg a párizsi kvalifikációért folytatott küzdelmet. A magyar paralimpiai bajnok, Kiss Péter Pál az érettségije miatt nem indul KL1 200 méteren, a Tokióban bronzérmes Varga Katalin viszont ott lesz KL2-ben.

A világkupára a belépés ingyenes, a pénteki, szombati és vasárnapi döntőket az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: Tótka Sándor és Kopasz Bálint (m4sport.hu)

További tartalmak