Musorujsag
Élő Eredmények

Kopasz Bálint párosban áll rajthoz Szegeden a kajak-kenu válogatón

Kopasz Bálint párosban áll rajthoz Szegeden a kajak-kenu válogatón

MTI
Csütörtöktől szombatig Szegeden rendezik a második válogatót a kajak-kenusoknál, a háromnapos viadal eredményei meghatározóak lesznek az idei világversenyek szempontjából. Az olimpiai bajnok Kopasz Bálint ezúttal 500 méter párosban száll vízre.

 

A Maty-éri pályán három olimpiai számban, női K-1 és K-2 500, valamint férfi K-2 500 méteren válogatnak majd.

A női kajakosok első válogatóján, májusban, Szolnokon egyesben a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara győzött két edzőtársa, Gazsó Alida Dóra és Fojt Sára előtt. Most is a Honvéd klasszisa a legnagyobb favorit, de ezúttal is komoly kihívói lesznek, hiszen Gazsó és Fojt mellett indul az ugyancsak ötkarikás bajnok Hadvina Dóra, Rendessy Eszter és Pupp Noémi is.

Ahogy a magyar szövetség honlapja emlékeztet, Csipes párosban Gazsóval is megállíthatatlan volt Szolnokon és Szegeden szintén a Budapesti Honvéd SE duója az esélyes. Mögöttük a második és harmadik helyért az utolsó méterekig nagy küzdelem volt, akkor Fojt Sára és Pupp Noémi egysége végzett előrébb a Hadvina Dóra, Rendessy Eszter páros előtt. Mindkét duó ugyanebben a felállásban indul ezen a héten is. A válogatási alapelvekben foglaltak szerint mind az egyes, mind a páros végkimenetele befolyással lesz a négyes kialakítására.

Férfi K-2 500 méteren is komoly izgalmak várhatók. Esélyesként indul a májusban két világkupát is megjárt Vajda Bence, Szántói Szabó Tamás páros, de rajthoz áll a K-1 1000 méter olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Kopasz Bálint is, aki az ötszáz egyesben és négyesben ifjúsági világbajnok Hidvégi Hunorral alkot majd egy izgalmas kettőst. Kopasz tavaly világ- és Európa-bajnok lett ebben a számban Nádas Bencével.

A szegedi versenyen összesen 19 számban hirdetnek győztest, az említettek mellett a nem olimpiai számok lesznek még főszerepben, az eredmények itt is kulcsfontosságúak a jövő heti krakkói Európa Játékokra és az augusztus 23-27. közötti duisburgi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó csapat kialakításának szempontjából.

Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója az M4 Sport A víz összeköt című podcastjében az Európa-bajnokságnak számító Európa Játékok kapcsán elmondta: nagy csatákra számít a válogatón, a Krakkóba utazó csapat összetételét pedig vasárnap véglegesítik. Hozzátette: Korisánszky Dávidnak, aki májusban, Szegeden világkupát nyert Fekete Ádámmal kenu kettes 500 méteren, volt egy kézsérülése, és bár már tud evezni, Krakkóban még nem indul, így egyelőre kérdéses, hogy Fekete kivel száll majd vízre az olimpiai számban.

 

Borítókép: Szeged, 2023. május 12. Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában a kajak-kenu világkupán a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban 2023. május 12-én. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak