Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Csipes Tamara: Azon múlt a dobogó, hogy nem ültünk össze még háromszor

Csipes Tamara: Azon múlt a dobogó, hogy nem ültünk össze még háromszor

m4sport.hu
Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a fiúk kihozták a maximumot a csütörtöki versenyekből, ugyanakkor a lányok elrontották.

A magyar versenyzők egy bronzérmet szereztek az 500 méteres döntőkben a kajak-kenuban kontinensviadalnak számító krakkói Európa Játékok csütörtöki napján. Az első döntős napon négy éremcsatát bonyolítottak le a kryspinowi pályán, mindegyik szám szerepel az olimpia programjában.

A magyar csapat első dobogós helyét a tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kenus duó szerezte. A magyar páros jól jött ki a rajtgépből, féltávhoz a címvédő ukránok, valamint a spanyolok mögött harmadikként érkezett, a hajrára pedig beleerősített, és egy pillanatra a második helyre is feljött. A spanyolok azonban visszatámadtak, így a tiszaújvárosi-szegedi kettősnek ezúttal meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A győzelmet az ukránok szerezték meg. „Ez megfejthetetlen számunkra, majd kielemezzük” – mondta a verseny után Nagy.

A hétvégi válogató után alakult női kajaknégyes – Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara -, amelyben ötvöződött a fiatalság és a rutin, a visszafogott rajt után sokáig a mezőnyben lapátolt, majd ugyan a hajrában felcsillant az éremszerzés lehetősége, végül négy századdal lemaradt a dobogóról. Az élen lengyel, német, dán volt a sorrend.

A férfi kenupárosok fináléjában Hajdu Jonatán és Fekete Ádám jól rajtolt, majd 250 méternél a harmadik-negyedik helyen haladt. A táv második felében úgy tűnt, hogy a dunaújvárosi-újpesti duó nem tud beleszólni a dobogós helyek sorsába, de végül csupán két tizeddel maradt el a harmadik lengyel hajótól, így negyedikként zárt. Az aranyat az olaszok nyerték a spanyolok előtt. A régi-új magyar egység, amely évekig együtt versenyezett, 2021-ben pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett ebben a számban, tavaly ötödik lett az Eb-n. Fekete a futam után úgy értékelt, véleménye szerint  nem elvesztették a bronzérmet, hanem nyertek egy negyedik helyet, ugyanakkor úgy érzi, rászolgáltak volna a dobogóra.

A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó megnyerte a kajak kettesen B döntőjét, így összesítésben a tizedik helyen zárt. A szám aranyérmét az ukrán kettős nyerte. A kryspinowi pálya adottságai miatt a versenyen – amely Európa-bajnokságnak számít – csak 200 és 500 méteres számokat rendeznek.

A szövetségi kapitány szerint a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros kihozta a maximumot a negyedik hellyel, a nőknél bronzérmes Bragato Giadának és Nagy Biankának azonban a tudása alapján simán győznie kellett volna, de 100 méternél volt egy billenésük, ez pedig rányomta a bélyegét a versenyükre. A női kajak négyessel kapcsolatban ő is úgy vélte, hogy ha korábban többet mennek együtt, akkor jobb eredményt érnek el.

A további döntőkre pénteken és szombaton kerül sor. Az M4 Sport és az m4sport.hu ezeket is élőben közvetíti.

Borítókép: Krakkó, 2023. június 22. Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Pupp Noémi és Fojt Sára (b-j) a nõi kajaknégyes 500 méteres döntõjében a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 22-én. A magyar egység a negyedik helyen végzett. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak