Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferencvároshoz szerződött a világbajnok kenus Adolf Balázs

A Ferencvároshoz szerződött a világbajnok kenus Adolf Balázs

m4sport.hu
A Ferencváros színeiben folytatja a pályafutását a világbajnok kenus Adolf Balázs.

 

A sportoló eddig az Óbudai Ganz színeiben versenyzett. A klubváltás tényét a Fradi a hivatalos honlapján ismerte el – a 24 esztendős Adolf Balázs úgy fogalmazott, nagy büszkeséggel tölti el, hogy a zöld-fehérekhez igazolhatott.

Pályafutásomat kisebb klubokban kezdtem, most pedig a Ferencvárosban folytatom. Ez óriási váltás nekem! Egy elképesztően sikeres, nagy múltú egyesület tagja lehetek, ami büszkeséggel tölt el. Az olimpia előtt az volt a célom, hogy fejlődésem töretlen legyen, és itt minden adott ehhez. Mindent megteszek azért, hogy sikeres legyek!”

A Ferencvárostól Nyíri Zoltán ügyvezető alelnök arról beszélt, a klub biztosítani fogja a tehetség számára a megfelelő szakmai hátteret és nyugodt környezetet, ami az olimpiai felkészüléshez kell majd.

Nagyon örülünk neki, hogy Magyarország egyik legjobb kenusa a Ferencvárost választotta. Biztosítjuk Adolf Balázs számára a szakmai hátteret, a nyugodt környezetet, ami az olimpiai felkészülés időszakában talán a legfontosabb dolog. Nem titkolt közös vágyunk és célunk az Európa-bajnokságokon és a világbajnokságokon az éremszerzés, valamint egy remek olimpiai szereplés.” 

Adolf Balázs pályafutása 2016-ban egy maratoni ifjúsági vb-bronzéremmel indult, majd 2017-ben már megnyerte a pietermaritzburgi világbajnokságot. Még ugyanebben az évben az ifjúsági Eb-n bronzérmet nyert a kajak négyes tagjaként.

A 2018-as U23-as maratoni vb-n ezüstérmet nyert, egy évvel később, az U23-as vb-n egyesben ezer méteren negyedik lett. A 2019-es szegedi világbajnokságon 5000 méteren, már a felnőttek mezőnyében bravúros versenyzéssel ezüstérmet szerzett.

2021 májusában az olimpiai pótkvalifikáción Fejes Dániellel együtt megszerezte a kvótát, így ott volt a tokiói ötkarikás játékokon. Az olimpián kenu kettes 1000 méteren összesítésben a 11. lett, egyesben ugyanezen a távon a 15. helyen zárt. Adolf Tokió után szeptemberben a koppenhágai vb-n 5000 méteren világbajnok lett, 1000 méteren pedig bronzérmes lett.

Ebben az évben két aranyérmet is nyert a maratoni világbajnokságon: a 26,2 km-es és a 3,4 km-es távon sem talált legyőzőre. A gyorsasági és a maratoni szakágban 2021-ben elnyerte az Év Kenusának járó díjat is.

Versenyzőnk 2022-ben a müncheni Eb-n 5000 méteren ezüstérmet, kenu kettesben 1000 méteren bronzérmet szerzett.

Adolf idén szeptemberben Duisburgban 5000 méteren megvédte címét és újra vb-győzelmet ünnepelhetett. Egyesben 1000 méteren az ötödik helyen zárt, így olimpiai kvótát szerzett. Ezt követően a Párizs melletti Vaires-sur-Marne tavon az olimpiai tesztversenyen is jól szerepelt, kenu egyesben 1000 méteren a harmadik helyen végzett.

Adolf 2023-ban a szegedi mellett a poznani Világkupán is aranyérmes lett 5000 méteren.

 

Borítókép: fradi.hu

További tartalmak