Musorujsag
Élő Eredmények

Adolf Balázs még nem gondol az olimpiára, sífutó táborban is pallérozódott – a kenus indulna a szegedi vk-n és Eb-n is

Adolf Balázs még nem gondol az olimpiára, sífutó táborban is pallérozódott – a kenus indulna a szegedi vk-n és Eb-n is

MTI
A héten már vízre tette a hajóját a négyszeres világbajnok kenus, Adolf Balázs, aki tavaly, 1000 méter egyesben olimpiai kvótát szerzett Magyarországnak a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon.

„A vb után volt egy egyhónapos leállás, de az is aktív pihenéssel telt. A kikapcsolódás óta gőzerővel készülünk. Ősszel még egy hónapot eveztünk, de az már inkább csak kilométer gyűjtés volt. Aztán elkezdtük a téli munkát, vegyesen csináltam mindent: Varga Ádámékkal úsztam és futottam szombatonként, emellett crossfit edzéseim voltak, Szentendrén pedig edzőmmel, Pétervári Pállal speciális konditermi edzéseket végeztem. Ha úgy nézzük, három csapatom is volt, ez segített, hogy ne fásuljak be, változatos volt a légkör” – mondta a magyar szövetség honlapjának a 24 éves versenyző, aki ősszel a Ferencvárosba igazolt.

Kapcsolódó tartalom

„Emellett sífutó táborba is eljutottam, kétszer két hetet töltöttem Ramsauban és Livignóban. Ez is kellett, hogy mentálisan friss maradjak. Jót tett a keringésemnek, illetve az edzések szempontjából is nagyon hasznos táborok voltak. Múlt héten jöttem haza Livignóból, de szinte rögtön el is kezdtünk evezni, csütörtökön már a negyedik vízre szállásom volt” – mesélte.

A kenus hamarosan Dél-Afrikába utazik edzőtáborba.

„Ezt a hetet még itthon nyomjuk végig, aztán repülünk Dél-Afrikába egy háromhetes edzőtáborba. Ezt követően egy lazább hét következik Magyarországon, majd megyünk is tovább Törökországba, szintén három hétre. Most már tényleg a vízi felkészülésen lesz a hangsúly, mert igyekszünk minél több kilométert gyűjteni, jó alapot szerezni a szezonra” – árult el részleteket a felkészülésének következő időszakáról.

Májusban, illetve júniusban Szegeden világkupát és Európa-bajnokságot is rendeznek, Adolf Balázs mindkét eseményen szeretne részt venni, de egyelőre csak a májusi válogatóig tekint előre.

„Nem az én döntésem lesz, hogy melyeken fogok indulni, most csak az első válogatóra készülök. Nyilván ez elég sok tényezős lesz, hogy hány versenyen kell bizonyítanom, hogy ott van a helyem az olimpiai csapatban. Sok esemény lesz, tehát figyelni kell arra is, hogy ne fásuljak bele a versenyzésbe. Majd Hüttner Csaba szövetségi kapitány dönti el, melyek azok, ahol kötelező, illetve opcionális elindulnom. Természetesen a hazai versenyeken szívesen ott lennék, a világkupán és az Európa-bajnokságon is, hiszen a hazai közönség igen nagy erőt ad” – fogalmazott.

A kenusnak már van olimpiai tapasztalata, Tokióban ezer egyesben és párosban is B döntőzött. Az ötkarikás játékokra ezzel együtt még nem gondol, meglátása szerint még hosszú út vezet Párizsig.

„Amíg nem biztos a helyem a csapatban, addig nem szeretek ilyenekről beszélni. A legnagyobb akadályt már sikerült megugranom a tavalyi kvótaszerzéssel, de még van egy pár lépcsőfok, amit meg kell lépni, hogy kint legyek Párizsban. Nem becsülök alá senkit sem a hazai ellenfelek közül. Nekem is bizonyítanom kell pár versenyen, hogy tudom hozni legalább a tavalyi formámat, és remélem, fejlődni is tudok még” – utalt arra, hogy a magyar olimpiai csapat hazai válogatókon alakul majd ki.

Adolf a korábbi évekkel ellentétben tavaly nem versenyzett párosban, de idén erre újra reális esély mutatkozik.

„Szeretek több lábon állni, sosem árt, ha van egy B terv. Sokkal könnyebb úgy a válogatón is részt venni, hogy tudom, több lövésem is van. Most úgy néz ki, hogy Hajdu Jonatánnal próbálkozunk. Tavaly már volt 3-4 közös edzésünk párosban és viszonylag pozitív dolgok sültek ki belőle. Mindkettőnknek tetszett, jól ment a hajó. Próbáljuk ezt majd tavasszal tovább vinni, de már Törökországban is lesz páros edzésre lehetőségünk” – mondta a világbajnok kenus.

Borítókép: Adolf Balázs (MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak