Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Győrben rendezik jövőre a maratoni kajak-kenu világbajnokságot

Győrben rendezik jövőre a maratoni kajak-kenu világbajnokságot

m4sport.hu/MTI
Tíz év után ismét Győr ad otthont jövőre a maratoni kajak-kenu világbajnokságnak, a vármegyeszékhely 1999, 2007 és 2015 után már negyedszer rendezi meg a világversenyt - hangzott el péntek délután sajtótájékoztatón Győrben.

 

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy Győrnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy lebonyolítsa a világversenyt.

Kiemelte, hogy a HM államtitkársága támogatja és kezdeményezi is, hogy minél több hazai és nemzetközi verseny legyen Magyarországon. Schmidt Gábor büszkeségének adott hangot, hogy idén sok sportágat segítettek hozzá a jó eredményekhez azzal, hogy Magyarországon volt a kvalifikáció.

„Ezt a trendet folytatni kell és a kormány a nem olimpiai szakágakat is »szívesen szólítja meg«, hiszen azok is sok emberre hatnak, sokan kezdenek el sportolni a nemzetközi események hatására” – mondta, hozzátéve, hogy a fő feladat az, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk.

Ruud Heijselaar, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség maraton bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a döntésben, miszerint Győrben rendezik jövőre a világbajnokságot, fontos tényező volt, hogy a magyar szervezőbizottság már tapasztalt a verseny lebonyolításában.

Kitért arra is, hogy a nemzetközi közgyűlésen felterjesztették: a para kajak-kenu versenyszámok és az ifjúsági korosztály rövidtávú versenye is hivatalos világbajnoki versenyszámok legyenek.  Amennyiben a közgyűlés kedvezően dönt, úgy Győrben lennének jövőre az első ilyen megméretések.

Weisz Róbert, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy „a pálya adott”, viszont a kiszolgáló létesítményeket fel kell építeni az Aranypart I szabadstrandon. Ilyen a futó szakasz, a lelátók, a vásárváros, vagy a versenyzői terület kialakítása – sorolta.

Kiemelte, hogy a korábbi három győri világbajnokság is példaértékű volt, de biztos, hogy a jövő évinél lesznek újdonságok is. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy mintegy 800 versenyzőt várnak a masters kategória versenyzőivel együtt, akikhez csatlakoznak majd az edzők, a kísérők és a szurkolók is.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere elmondta, hogy a kajak-kenu benne van az első három sportágban Győrben, a folyókon rendszeresen lehet látni az edzéseket. A sportág a győriek szívéhez közel áll – tette hozzá. Kiemelte, hogy a céltornyot a világeseményre fel fogják újítani, a forrást a munkálatokra már elkülönítették. Emellett a szervezőbizottság munkáját mindenben támogatni fogják.

 

Borítókép: Budapest, 2024. március 26. Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond a törökországi XX. Téli siketlimpián szereplõ magyar csapat köszöntésén az Országház Vadásztermében 2024. március 26-án. MTI/Soós Lajos

További tartalmak